Alexandru Rafila despre imunizarea colectivă: Trebuie vaccinate cinci milioane de persoane, ca să sperăm că vom atinge acest obiectiv

Autor: Gabriel Pecheanu 12.01.2021

Trebuie vaccinate cinci milioane de persoane pentru a obţine imunizarea colectivă până la sfârşitul lunii septembrie, ceea ce înseamnă 50.000 de persoane pe zi, spune Alexandru Rafila. El crede că actuala campanie de vaccinare e solemnă, nu empatică.

Alexandru Rafila speră ca rata de vaccinare anti-Covid-19 să devină mai eficientă.

„Sperăm să îşi îmbunătăţească performanţa. În mod evident, trebuie să ajungem la un număr mult mai mare de persoane vaccinate în fiecare zi, ca să putem să sperăm că vaccinăm măcar cu vaccinurile de la Pfizer şi de la Moderna circa cinci milioane de persoane până în luna septembrie. Asta înseamnă că măcar 50.000 de persoane trebuie vaccinate în fiecare zi şi cu cât începe mai rapid cea de-a doua etapă, cu programarea prin intermediul medicilor de familie sau direct pe site-ul legat de această vaccinare, cred că ar fi mai bine”, afirmă la RFI deputatul PSD Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS.

El crede că ar fi nevoie de o campanie de informare reală pe tema vaccinării anti-Covid-19.

„Important este ca această campanie de vaccinare să meargă în paralel şi cu o campanie de informare reală, nu doar de promovare a vaccinării, ci de informare a populaţiei, care să fie ţintită pentru fiecare categorie de populaţie, pentru că lucrurile sunt foarte diferite între mediul rural şi cel urban, între categorii defavorizate sau alte categorii de persoane”, adaugă Rafila.

În opinia sa, campania actuală de informare pe tema vaccinului anti-Covid-19 nu a fost empatică: ”Clipurile doar au încurajat lumea să se vaccineze. Mie mi se pare că nu prea au fost empatice, au fost solemne, dacă vreţi, mai puţin empatice. (...) Dacă lucrurile se desfăşoară bine şi într-adevăr va exista nu numai entuziasm, ci şi profesionalism în gestionarea acestei campanii de vaccinare, ar trebui ca până la sfârşitul lunii septembrie să se întâmple acest lucru (imunizarea colectivă”, conchide Alexandru Rafila.