Contzilla.ro: Impactul fiscal al tranzacţiilor cu persoane dintr-un stat necooperant fiscal

Ziarul Financiar 12.01.2021

Începând cu anul 2021, firmele plătitoare de impozit pe profit, trebuie să mai ţină cont de o nouă cheltuială nedeductibilă, ca urmare a unei completări aduse Codului fiscal prin Legea 296/2020.

Potrivit acestei legi, începand cu anul 2021, sunt nedeductibile la calculul impozitului pe profit, cheltuielile efectuate ca urmare a unor tranzacţii cu o persoană situată într-un stat care, la data înregistrării cheltuielilor este inclus în anexa I şi/sau anexa II din Lista UE a jurisdicţiilor necooperante în scopuri fiscale, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Această listă a fost concepută ca un instrument pentru a combate  frauda sau evaziunea fiscală, evitarea obligaţiilor fiscale şi spălarea banilor.

Lista jurisdicţiilor necooperante din anexa I include ţări din afara UE care încurajează practici fiscale abuzive, reducând în mod drastic veniturile  statelor membre din impozitul pe profit .

Jurisdicţiile care nu respectă încă toate standardele fiscale internaţionale, dar care s-au angajat să facă reforme, sunt incluse într-un document privind situaţia actuală (anexa II). Odată ce îşi îndeplineşte toate angajamentele, o jurisdicţie este eliminată din anexă.

În ambele anexe sunt prevăzute si motivele includerii fiecărui stat în această listă.

Cea mai recentă revizuire a listelor avut loc în octombrie 2020 si cuprinde:

Anexa 1: Samoa Americană, Anguilla, Barbados, Fiji, Guam, Palau, Panama, Samoa, Trinidad şi Tobago,Insulele Virgine Americane, Vanuatu, Seychelles.

Anexa 2: Turcia, Botswana, Eswatini, Iordania, Maldives, Namibia, Thailanda, Sfânta Lucia, Australia, Maroc.

 Următoarea revizuire este prevăzută pentru luna februarie 2021.

Astfel, va fi necesară o verificare suplimentară pentru tranzacţiile cu parteneri din afara UE, pentru a vedea dacă la data înregistrării cheltuielilor ţara din care provin nu face parte din lista jurisdicţiilor necooperante fiscal.

Deocamdată acestea sunt prevederile legale, probabil în perioada următoare vor exista clarificări în privinţa acestei măsuri.