Emil Boc, preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România: Cheltuielile cu centrele de vaaccinare vor fi suportate de la bugetul de stat. Guvernul urmează să emită o ordonanţă de urgenţă în acest scop în această săptămână

Ziarul Financiar 12.01.2021

Cheltuielile cu centrele de vaaccinare vor fi suportate de la bugetul de stat, Guvernul urmând să emită o ordonanţă de urgenţă în acest scop în această săptămână, a anuţat marţi Emil Boc, preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România, după o întâlnire a primarilor cu ministrul Finanţelor.

Boc a preccizat că actul normativ va stabili şi sumele care voorr fi plătite medicilor şi personalului din centre. „Forma finală a ordonanţei d eurgenţă va respecta prevederile strategiei naţionale de vaccinare”, a precizat Boc.

Emil Boc, primarul muncipiului Cluj-Napoca şi alţi primari s-au arătat nemulţumiţi de ordonanţa de urgenţă a guvernului care prevede că administraţiile locale trebuie să înfiinţeze şi să doteze centrele de vaccinare anti-Covid-19, fără a menţiona sursa de bani. ”Într-o ţară democratică europeană, nici un minister nu-şi permite să aloce responsabilităţi administraţiei publice locale, fără să discute în prealabil cu aceştia şi fără să aloce resursa financiară în vederea implementării acelei sarcini pe care o stabileşte. E o chestie de respect instituţional. Cine priveşte această dispută în termeni de război în coaliţie, de conflict personal, exclus, aici nu este vorba nici de un război, nici de un conflict, e vorba de respect instituţional. Fiecare să-şi facă datoria conform legii”, a declarat recent Boc.

Primarii de municipii au avut o discuţie pe tema finanţării centrelor de vaccinare cu ministrul Finanţelor Alexandru Nazare.

Recent premierul Florin Cîţu a declarat că România va fi pregătită să vaccineze 150.000 de persoane pe zi, în 1.000 de centre de vaccinare.