Ionuţ Dumitru, Raiffeisen Bank, avertizează: Salariile din sectorul public din România sunt mai mari cu 70% faţă de salariul mediu, suntem pe primul loc din UE. Salariile şi pensiile înghit toate veniturile statului din taxe şi impozite. Este o situaţie total nesustenabilă

Ziarul Financiar 16.01.2021

Salariile din sectorul public din Ro­mâ­nia sunt cu 70% mai mari decât sala­riul mediu pe economie, din acest punct de vedere cea mai mare di­fe­ren­ţă din Europa, a spus Ionuţ Du­mi­tru, economistul-şef al Raiffeisen Bank Ro­mâ­nia, în cadrul emisiunii de business ZF Live. La un salariu mediu net de 3.340 de lei, cât era în oc­tom­brie 2020 în România, salariul mediu net din ad­ministraţia publică ajungea la peste 5.680 lei.

„Salariile în sectorul public în România, ra­portate la salariul mediu pe economie, spre exemplu în administraţia publică, sunt cu 70% mai mari. Nu mai există nicio altă ţară în Euro­pa care să aibă o asemenea situaţie. Următoa­rea ţară după noi este Cipru, cu circa 40% mai mult. Toate celelalte state au un nivel al sala­riilor, în sectorul administraţiei publice, mult mai apropiat de media pe economie“, a spus Ionuţ Dumitru la ZF Live.