România consumă anual circa jumătate de milion de tone de şrot de soia pentru hrana păsărilor şi a porcinelor, dar produce de 4-5 ori mai puţin

Autor: Florentina Niţu 13.01.2021

„Tendinţa este de creştere (a producţiei - n.red.), dar este o creştere foarte mică.“

România consumă anual între 400.000 şi 500.000 de tone de şrot de soia, supliment de proteine inclus în regimul de hrană al păsărilor şi porcinelor, însă numai 110.000-115.000 de tone din necesar este asigurat din producţia internă, potrivit specialiştilor din domeniu.

„Tendinţa este de creştere (a producţiei locale - n.red.), dar este o creştere foarte mică. România produce anual aproximativ 400.000 de tone de boabe de soia, iar în urma procesării, cel puţin în teorie, ar rezulta circa 250.000 de tone de şrot soia. Totuşi, este doar un scenariu teoretic, deoa­rece o parte din boabele româneşti de soia sunt exportate“, spune Leonardo Lambrea, director comercial al UBM Agri Trade, comerciant de cereale şi şrot de soia cu afaceri de 45 mil. euro anul trecut.