Piaţa de M&A din România a fost salvată pe final de an: top 30 de tranzacţii din 2020 se apropie de 3 mld. euro. Din total, o treime au fost semnate în T4

Autor: Cristina Roşca 17.01.2021

♦ Tranzacţia prin care MIRA a preluat operaţiunile CEZ din România ţine singură o treime din valoarea cumulată a celor 30 de dealuri ♦ Cele mai multe tranzacţii din top 30 sunt din sectorul imobiliar, dar energia vine puternic din urmă ♦ Antreprenorii români au continuat să vândă grupurilor străine businessurile create în capitalism.

Cele mai importante tranzacţii parafate în 2020 în România au o valoare cumulată de aproape 3 mld. euro, conform calculelor ZF pe baza datelor publice şi a estimărilor din piaţă. Piaţa este însă, ca de obicei, puternic concentrată la vârf, mai exact primele trei deal-uri asigură jumătate din valoare. Mai mult, tranzacţia prin care fondul australian Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA) a preluat operaţiunile CEZ din România este evaluată la peste 1 mld. euro, acesta fiind cel mai important acord semnat pe piaţa locală de M&A după 2008.

Piaţa din România este redusă ca dimensiuni, chiar şi în anii normali - fără crize sau pandemii - astfel că poate fi influenţată de semnarea sau din contră de amânarea ori de anularea unei tranzacţii de mari dimensiuni. Din datele ZF, cele mai mari valori înregistrate vreodată în România capitalistă de piaţa de M&A au fost de circa 6 mld. euro în anii de boom economic 2007-2008. Apoi, în criză piaţa a picat, pentru a reveni pe plus în ultimii cinci-şase ani când tot mai mulţi investitori strategici şi financiari care stăteau pe cash şi-au întors faţa către România. Totuşi, valorile de atunci nu au mai fost atinse niciodată, deşi diferenţele s-au redus considerabil.