CFA&Asociaţia Analiştilor Financiar-Bancari: Listarea companiilor de stat eligibile ar reduce necesarul de finanţare din partea statului, lăsând loc pentru finanţarea altor proiecte de investiţii

Autor: Roxana Rosu 13.01.2021

Listarea companiilor de stat eligibile ar reduce necesarul de finanţare din partea statului, lăsând loc pentru finanţarea altor proiecte de investiţii, şi ar susţine dezvoltarea pieţei de capital, sunt de părere reprezentanţii CFA România şi Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) .

”Abrogarea prevederilor Legii 173/2020 prin care se interzice vânzarea de acţiuni pe care statul le deţine la companii şi societăţi naţionale, pe o perioadă de doi ani, poate conduce la dezvoltarea pieţei de capital. Sunt aşteptate noi listări, care vor aduce beneficii pieţei de capital şi economiei in ansamblu. Companiile listate se supun unor reguli de transparenţă şi guvernanţă corporativă care vor creşte performanţa acestora pe termen mediu şi lung. În plus, listările pot aduce venituri suplimentare la bugetul de stat, ajutând economia să se recupereze după acest an greu încercat”:

Guvernul Cîţu propune în programul de guvernare dus în decembrie în Parlament abrogarea legii adoptate în august 2020 care împiedică listarea companiilor de stat şi adoptarea unui calendar activ de listări pe bursă pe 4 ani.

Îm opinia analiştilor, listarea unor participaţii minoritare în companiile de stat nu ar atinge nevoia de protejare a intereselor naţionale în activitatea economică, ci dimpotrivă, ar oferi un cadru în care companiile respective să devină mai performante, să câştige o vizibilitate sporită pentru mediul de afaceri şi să contribuie la o creştere economică sustenabilă.

“Listarea companiilor de stat nu presupune renunţarea la controlul statului, având în vedere faptul că pot fi listate pachete minoritare, de 10%-20%. Este în interesul statului să aibă o referinţă reală a valorii companiilor pe care le deţine, în calitatea sa de administrator al avuţiei publice, el fiind primul beneficiar din dezvoltarea ulterioară a companiei. O creştere a eficienţei şi productivităţii se traduce în încredere crescută în sectorul public, capacitate superioară de dezvoltare şi finanţare pentru proiecte importante pentru România, contribuţii suplimentare prin dividende şi taxe plătite către stat.”, a declarat Alexandra Smedoiu, preşedintele Asociaţiei CFA România.

La rândul ei, Daniela Ropotă, preşedinte AAFBR, susţine că performanţa economiei unui stat este corelată cu dezvoltarea pieţei de capital care poate asigura finanţarea pe termen lung a companiilor şi antreprenorilor locali.

”Totodată, o piaţă de capital solidă ajută şi la dezvoltarea industriilor conexe cum sunt fondurile de pensii, fondurile de investiţii, companii de intermediere etc., acestea contribuind la dezvoltarea economica şi bunăstarea ţării.”

În acest context, Asociaţia CFA România şi Asociaţia Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) susţin demersurile de dezvoltare a pieţei de capital pentru a permite diversificarea surselor de finanţare a companiilor.

”Piaţa de capital în general şi Bursa de Valori Bucureşti în particular, sunt instrumente cheie în acest demers. Toate ţările dezvoltate au pieţe de capital puternice”.