Distribuitorul de medicamente Farmaceutica Remedia a răscumpărat 10% din acţiunile proprii: tranzacţii de 6,4 mil. lei

Autor: Tibi Oprea 14.01.2021

Distribuitorul de medicamente Farmaceutica Remedia (simbol bursier RMAH), controlat de omul de afaceri Valentin Norbert Ţăruş, a anunţat miercuri la bursa de la Bucureşti că pe 11 ianuarie s-a încheiat Oferta Publică de cumpărare iniţiată de societate prin care au fost răscumpărate 10,6 milioane de acţiuni, reprezentând 10% din capitalul social şi 100% din ofertă, pentru 6,4 milioane de lei. În urma încheierii ofertei, procentul deţinut de ofertant este de 10,3% sub condiţia cofirmării finale conform procedurilor Bursei de Valori Bucureşti şi ale Depozitarului Central. Preţul de cumpărare a fost de 0,6 lei pe acţiune, iar metoda de alocare a fost pro-rata.

IFB Finwest a acţionat ca intermediar al ofertei care s-a derulat de la 23 decembrie 2020 până la 11 ianuarie 2021. Data tranzacţiei a fost 12 ianuarie, în timp ce data decontării este 14 ianuarie 2021. 

Pe 20 februarie, Farmaceutica Remedia raporta la Bursă că Norbert Ţăruş, director general şi preşedinte al consiliului de administraţie, şi-a majorat participaţia la companie, de la 70,15% la 85,15% din capitalul social. Deţinerea lui Ţăruş împreună cu deţinerea Farmaceutica Remedia de 10,3% obţinută în urma încheierii ofertei publice reprezintă 95,45% din capitalul social al companiei, ceea ce înseamnă că societatea ar avea cale liberă spre delistare. Pentru delistare, o companie trebuie să deţină minimum 95% din numărul de acţiuni, iar înainte de retragerea acţiunilor de la tranzacţionare trebuie să lanseze o ofertă de răscumpărare a acţiunilor deţinute de minoritari. În cazul în care nu deţine 95% din capitalul social, oferta trebuie încheiată cu răscumpărarea a minimum 90% din numărul de acţiuni depuse în cadrul ofertei. Cu toate acestea, Norbert Ţăruş a declarat pentru ZF la începutul lunii noiembrie că nu ia în calcul delistarea.

„Nu cred că avem o strategie în această direcţie (de delistare - n. red.). Sigur că lucrurile evoluează şi o să reevaluăm după această acţiune, să vedem ce rezonanţă are, ce rezultate sunt. Nu avem gânduri în această direcţie”, spunea el. În luna decembrie 2019, Farmaceutica Remedia a anunţat pe Bursă că vinde cele aproape 100 de farmacii deţinute pentru o sumă de minimum 5 milioane de euro, iar în luna februarie 2020, Help Net, parte a grupului german Phoenix, a achiziţionat 52 dintre unităţi pentru un preţ maxim de 8,5 mil. euro. La finele lunii iulie, transferul de activitate pentru cele 52 de farmacii a fost încheiat. Farmaceutica Remedia are 66,8 milioane de lei capitalizare, după ce acţiunile sale s-au apreciat cu 66,2% în ultimele 12 luni, pe fondul unor tranzacţii de 19,3 milioane de lei, arată datele BVB.