CFA & AAFBR: Listarea companiilor de stat ar reduce necesarul de finanţare al statului, lăsând loc pentru finanţarea altor proiecte de investiţii

Autor: Roxana Rosu 14.01.2021

Listarea companiilor de stat eligibile ar reduce necesarul de finanţare din partea statului, lăsând loc pentru finanţarea altor proiecte de investiţii, şi ar susţine dezvoltarea pieţei de capital, sunt de părere reprezentanţii Asociaţiei CFA România şi Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR). „Abrogarea prevederilor Legii 173/2020 prin care se interzice vânzarea de acţiuni pe care statul le deţine la companii şi societăţi naţionale, pe o perioadă de doi ani, poate conduce la dezvoltarea pieţei de capital. Sunt aşteptate noi listări, care vor aduce beneficii pieţei de capital şi economiei în ansamblu. 

Companiile listate se supun unor reguli de transparenţă şi guvernanţă corporativă care vor creşte performanţa acestora pe termen mediu şi lung. În plus, listările pot aduce venituri suplimentare la bugetul de stat, ajutând economia să se recupereze după acest an greu încercat”, scriu analiştii.