Cum vrea Biden să repornească economia americană: Noul preşedinte va pompa peste 1.500 de miliarde de dolari în economie, iar o parte din bani vor ajuta comunităţile de minorităţi

Autor: Alex Ciutacu 14.01.2021

Preşedintele-ales Joe Biden plănuieşte să lanseze un stimul pentru a reporni economia americană, care s-ar putea ridica la o valoare de peste 1.500 de miliarde de dolari, cu o parte din bani alocată pentru sprijinirea comunităţilor de minorităţi, potrivit Reuters.

Joe Biden şi-a derulat campania pentru prezidenţiale cu promisiunea că va trata pandemia cu mai multă seriozitate decât Donald Trump, iar acest pachet ar reprezenta modul în care noul preşedinte vrea să se ţină de acea promisiunea. Stimulul ar trebui să ducă şi la extinderea capacităţii campaniei de vaccinare, dincolo de impulsionarea economiei.

Noua administraţie va începe să lucreze cu Congresul pentru acest pachet de stimul economic după ce Biden preia oficial funcţia în data de 20 ianuarie, însă modul în care se conturează procedura de demitere a preşedintelui Donald Trump ar putea însemna că legiuitorii vor fi ocupaţi în perioada următoare.

Pachetul gândit de administraţia Biden se ridică la peste 1.500 de miliarde de dolari şi include cecuri către populaţie de 1.400 de dolari, conform unor surse citate de agenţia de presă. Mai mult, Biden vrea să deschidă parteneriate cu companiile private pentru a accelera ritmul în care sunt vaccinaţi americanii.

O parte semnificativă din resursele financiare incluse în pachet se va îndrepta către spirijinul comunităţilor de minorităţi. „Cred că veţi vedea că s-a pus cu adevărat accentul pe aceste comunităţi defavorizate unde este multă muncă de făcut”, a transmis o altă sursă pentru Reuters.

Biden vrea să anunţe întregul plan, joi, la orele de maximă audienţă, pentru a sublinia importanţa subiectului, însă el va trebui să concureze cu drama politică din Washington pentru atenţia americanilor.

Camera Reprezentanţilor a votat miercuri pentru demiterea lui Donald Trump, ceea ce l-a transformat în singurul preşedinte din istorie care a fost demis de două ori. Zece republicani s-au alăturat democraţilor pentru a formula acuzaţii la adresa lui Trump legate de rolul său în asediul Capitoliului de săptămâna trecută.

„Sper ca cei de la conducerea Senatului să găsească o modalitate de a-şi exercita responsabilităţile constituţionale legate de procedura de demitere, în timp ce lucrează şi la rezolvarea problemelor urgente ale naţiunii”, a declarat Joe Biden, miercuri noapte.