Cea mai mare migraţie umană de pe planetă: Noile focare de coronavirus ameninţă trei miliarde de călătorii efectuate în fiecare An Nou Chinezesc

Autor: Eduard Ivanovici 16.01.2021

Pentru al doilea an la rând, cea mai mare sărbătoare naţională a Chinei este ameninţată de răspândirea cazurilor de coronavirus, scrie Fortune.

Ţara se confruntă în prezent cu cel mai mare focar de COVID-19 din ultimele şase luni, înregistrând peste 1.000 de infecţii în timpul lunii ianuarie. Autorităţile au închis astfel patru oraşe care găzduiesc 22 de milioane de oameni şi au lansat programe de testare în masă pentru a controla numărul de infecţii.

La fel ca anul trecut, focarul a luat naştere cu câteva săptămâni înainte de Noul An Chinezesc, celebrat la jumătatea lunii februarie. În 2020, virusologii chinezi le-au transmis cetăţenilor să călătorească cu grijă şi să limiteze transmiterea virusului. În prezent, cum numărul de cazuri continuă să crească în nordul ţării, autorităţile locale le cer locuitorilor să rămână acasă şi să evite deplasările neesenţiale.

În mod normal, sute de milioane de oameni călătoresc de-a lungul ţării pentru a-şi vedea familiile în timpul sărbătorii, efectuându-se astfel trei miliarde de călătorii în timpul unei perioade de 40 de zile, în ciuda faptului că sărbătoarea durează efectiv o săptămână. Intervalul este cunoscut drept cea mai mare migrare umană de pe planetă.

China a raportat zilele trecute cele mai multe cazuri de COVID-19 din iunie 2020 încoace. Chiar dacă numărul este mic prin comparaţie cu bilanţul altor ţări, situaţia continuă să îngrijoreze oficialii de la Beijing, întrucât majoritatea infecţiilor au fost depistate în provincia Hebei, care înconjoară capitala.

Până acum, liderii unora dintre cele mai mari huburi financiare ale Chinei, precum Shenzhen şi provincia Guangdong, le-au cerut deja oamenilor să evite orice călătorie neesenţială în perioada următoare.

Deciziile vor lovi puternic industria turismului din China, care s-a bucurat de o revenire remarcabilă în a doua jumătate a anului trecut.