America este răvăşită de şomaj mai rău decât în criza financiară: Oamenii rămân fără locuri de muncă la aceeaşi viteză ca în martie 2020, cu aproape 6 milioane de americani care trăiesc din ajutorul de şomaj

Autor: Alex Ciutacu 14.01.2021

Cererile noi pentru ajutor de şomaj în SUA au înregistrat săptămâna trecută un ritm de creştere ridicat, similar cu cel de la finalul lui martie 2020, ceea ce arată şocurile resimţite în continuare de piaţa muncii în contextul restriciilor impuse pentru a stăvili răspândirea virusului, potrivit Bloomberg.

Nivelul cererilor noi de şomaj a crescut cu 181.000 la 965.000 de cereri în săptămâna care s-a încheiat în data de 9 ianuarie, conform datelor publicate de Departamentul Muncii, joi, care arată creşteri în mai multe state.

Cererile continuate – o estimare a numărului de oameni care primesc deja de mai mult timp ajutor de şomaj – au crescut cu 199.000 la 5,27 de milioane de cereri în săptămâna care s-a încheiat în data de 2 ianuarie.

Atât cererile noi cât şi cele continuate s-au situat peste cele mai pesimiste estimări ale economiştilor chestionaţi de Bloomberg.

„Restricţiile impuse pentru a combate al treilea val al pandemiei de Covid-19 au produs o deteriorare semnificativă, dar situaţia nu este încă atât de evidentă, în special în contextul în care programul de cecuri pentru populaţie s-a reluat. Cererile ar mai putea creşte, mai mult sau mai puţin, în următoarele două sau trei luni, înainte ca restricţiile resimţite de sectorul serviciilor să poată fi ridicate treptat, pe măsură ce vaccinările ne aduc mai aproape de imunitatea de turmă”, a declarat Ian Shepherdson, economist-şef în cadrul Pantheon Macroeconomics.

Cererile noi au trecut de pragul de 750.000 în fiecare săptămână de când numărul de cazuri noi a început să crească din nou pe finalul anului 2020, arătând impactul restricţiilor asupra pieţei muncii. Distribuirea vaccinului ar trebui să ajute la revenirea activităţii economice în următoarele luni, însă primul trimestru ar putea aduce în continuare o piaţă a muncii grav afectat, înainte ca inocularea să ajungă la o masă critică.

Cu o situaţie a cererilor noi care depăşeşte dezastrul crizei financiare din 2007-2009, Joe Biden se pregăteşte să anunţe un plan de stimul de 1.500 de miliarde de dolari, care ar trebui să se adreseze în parte şi comunităţilor de minorităţi.