ALEPH STORY: Când îşi va reveni creşterea economică? O discuţie cu Cristian Hostiuc, director-editorial ZF şi Felix Drăghici, editor-prezentator STIU

Ziarul Financiar 14.01.2021

ZF şi Aleph News, cel mai nou post de televiziune din România, vor avea în fiecare zi de la ora 18.00 pe zf.ro şi pagina de Facebook a ZF o discuţie legată de unul dintre subiectele importante ale zilei, indiferent că este politic, social, cultural, economic sau de business.

O discuţie cu Cristian Hostiuc, director editorial Ziarul Financiar, şi Felix Drăghici, editor-prezentator Aleph News – ŞTIU.

 

Cristian Hostiuc: Toată lumea aşteaptă salvarea de la vaccin. Din păcate la noi această vaccinare merge destul de greu şi fiecare zi de întârziere în vaccinare ne costă bani, ne costă creştere economică, ne costă să spunem aşa posibilitatea mai ridicată de intrare în insolvenţă a unor companii. Care este stadiul acestei vaccinari şi care sunt implicaţiile în economie?

 

Felix Drăghici: În momentul acesta observăm că lumea este foarte liniştită, aşa cum era şi anul trecut pe vremea aceasta, aşa cum era şi în septembrie 2008, când nu ni se putea întâmpla nouă, evident, o criză care loveşte pe alţii. De ce cele mai multe voci, nu doar inteligente dar şi pricepute, vorbesc despre o posibilă recesiune, inclusiv în 2021, nu ar fi o dramă după ce am trăit în 2020. Am văzut că se poate mai rău, însă e clar că aşa cum spunea aseară la Ştiu doctorul Berkovitz, medicul personal al premierului Netanyahu, pur şi simplu lucrurile depind de viteză. Deci noi în momentul acesta suntem în căutare. Ca de obicei, nu stăm nici mai rău, nici mai bine decât alţii similari, însă, între timp ceilalţi iuţesc ritmul. Am văzut că Franţa era la egalitate pe 11 ianuarie, iar în trei zile Franţa este aproape triplă faţă de România la numărul de vaccinuri realizate. Observăm că Ungaria anunţă că va aduce suficiente vaccinuri din China, în plus faţă de cele acordate din Uniunea Europeană, nemulţumiţi de cota pe care au luat-o şi mai ales de ritm. În acelaşi timp, Germania şi Anglia sunt în lockdown. La fel se întâmplă cu Portugalia. Am văzut ieri că au fost 40.000 de cazuri de infectări în Spania. Deja vorbim despre cifre care să ne sperie. Deocamdată noi suntem într-o situaţie în care plutim. Pare că totul va fi bine. Premierul Cîţu cere aplauze pe Facebook de fiecare dată când publică o veste, că am mai trimis nişte bani să mai cumpărăm nişte vaccinuri, că am plafonat salariul bugetarilor. Acum o să plafonăm şi sporurile. Este o intervenţie de ultim moment. Practic lumea joacă la aşteptare, aşa că recesiunea despre care vorbeam mai devreme, deloc luată în calcul de nimeni dintre oficialii români, nu este deloc o variantă de ocolit în 2021.

 

Cristian Hostiuc: Si plajele economice de la noi sunt destul de variate. Economistul şef al BCR merge pe o creştere economică de numai 2,7% în 2021. Pe de altă parte, economistul şef al Raiffeisen Bank se aşteaptă la peste 4%. Eu mă gândesc, de la plus 2,7% la zero să ştii că înseamnă doar doua luni de lockdown.

 

Felix Drăghici: Am văzut. Într-adevăr, este foarte mică diferenţa şi ca timp şi ca perioadă de stagnare. Pentru că la finalul acestei perioade de vaccinare pe care toată lumea o aşteaptă, Florin Cîţu a vorbit despre cele 8 milioane de români vaccinaţi în luna septembrie, într-un moment în care nu prea mai ai ce să recuperezi. Adică poţi să acoperi nişte găuri, dar în nici un caz nu poţi să desenezi mari nave care să avanseze înainte spre 2022. Ce să spunem? Un euro fără spectatori, un euro fără România, într-un an în care de fapt toată lumea joacă în aşteptare şi să spunem că ar fi mai înţelept să punem răul înainte. Deocamdată avem doar vorbe şi promisiuni.   

 

Cristian Hostiuc: Nu ar fi fost mai bine să începem această vaccinare cu antreprenorii şi cu cei din business?

 

Felix Drăghici: Ar fi fost o gândire laterală inteligenţă, plină de tupeu, plină de asumare. Nu pare să fie politica oficială a României în momentul ăsta, pentru că se spune că în general cei care ştiu foarte bine atu-urile sunt plini de încredere. Nu părem să avem nici atuuri, nici încredere.