Zoltan Arokszallasi, Erste Bank: Deficitul fiscal al României este aşteptat să fie în 2022 de două cifre

Autor: Mircea Nica 15.01.2021

În România, unde există o problemă fiscală şi o perioadă de postalegeri, nu este încă foarte clar cum se vor rezolva problemele fiscale pe termen lung, fiind de aşteptat ca deficitul fiscal să fie în 2022 de două cifre, a spus Zoltan Arokszallasi, FX&Rate Strategist la Erste Bank (pro­prietarul BCR), în cadrul Euromoney - Central and Eastern Europe (CEE) Forum 2021.

„Cu toate acestea, credem că pe termen lung vor re­zol­va problemele fiscale. Este destul de greu pentru că din punc­tul de vedere al previziunilor, deficitul fiscal al Ro­mâ­ni­ei este de aşteptat să fie în 2022 de două cifre, în timp ce pen­tru ţările vecine deficitul fiscal se afla la un nivel de 3-4%.“

Pentru 2020, deficitul bugetar în România este esti­mat la peste 9% din PIB. Arokszallasi a subliniat că BNR este de părere că rela­xa­rea cantitativă nu este pentru a ajuta puternic finanţările guvernamentale, ci doar pentru a furniza lichiditate. Astfel, relaxarea cantitativă din România nu se compară cu cea din Ungaria.

În România există în continuare spaţiu pentru o relaxare a condiţiilor monetare, dar cel mai probabil nu se va ajunge la o altă scădere a ratei de politică monetară, a mai spus Arokszallasi. „Chiar dacă vedem spaţiu pentru o relaxare a condiţiilor monetare, nu credem că se va ajunge la o tăiere a ratei de politică monetară. BNR va direcţiona lichiditatea, iar la început ratele dobânzilor din piaţă se vor duce sub pragul de 1,5% şi numai după aceea vor putea tăia din nou rata de politică monetară“.