Concordia, organizaţia care reprezintă cele mai mari companii din România, condusă de şeful Raiffeisen Bank, îi prezintă premierului Florin Cîţu 100 de măsuri prioritare pentru salvarea economiei. ”Odată ce măsurile extraordinare luate pentru a salva companiile vor fi retrase, este posibil să vedem un val de insolvenţe pe care deocamdată nu-l putem anticipa”

Autor: Roxana Rosu 15.01.2021

Concordia, organizaţia care reprezintă cele mai mari companii din România, condusă de preşedintele Raiffeisen Bank, Steven van Groningen, propune premierului Florin Cîţu o listă de 100 de măsuri prioritare care ar trebui luate în perioada imediat următoare pentru a asigura redresarea economiei şi supravieţuirea companiilor în contextul crizei generate de pandemie.

”Apreciem strategia fiscal bugetară pe termen scurt care urmăreşte consolidarea bugetară prin controlul cheltuielilor si creşterea eficienţei colectării veniturilor, fără o augmentare a fiscalitaţii, acţiune care ar fi contraproductivă relansării economice. Odată ce măsurile extraordinare luate pentru a salva companiile vor fi retrase, este posibil să vedem un val de insolvenţe pe care deocamdată nu-l putem anticipa. Există însă măsuri pe care Guvernul condus de dumneavoastră le poate lua”, se arată în scrisoarea deschisă adresată premierului.

Printre priorităţile enumerate de Concordia se numără accesarea tuturor fondurilor europene disponibile, încurajarea acumulării şi generării de capital în rândul companiilor autohtone, prin promovarea reinvestirii profitului sau listării la Bursa de Valori, reducerea deficitului bugetar şi echilibrarea structurii acestuia, revizuirea metodei de calcul al indicelui de referinţă IRCC, prelungirea programelor de sprijin guvernamental de tipul IMM Invest, crearea de noi instrumente de garantare pentru companii, eliminarea posibilităţilor de arbitraj fiscal, reducerea supradimensionării aparatului de stat, transparentizarea acţionariatului din firme, reforma administrativ-teritorială pentru a stimula investiţiile publice locale

”Membrii Confederaţiei Patronale Concordia speră că Executivul condus de dumneavoastră va elabora şi implementa o viziune de dezvoltare modernă şi rezilientă a României şi credem că aceasta se poate face doar prin dialog direct şi deschis cu partenerii sociali. Credem în dialog pentru dezvoltare şi vrem să fim parteneri în redresarea economică după criza provocată de pandemia COVID 19 şi construirea unei societăţi europene sănătoase şi durabile”, spune preşedintele Raiffeisen Bank, Steven van Groningen.

Lista de priorităţi propusă de companii

” Stimate domnule Prim-ministru,

Membrii Confederaţiei Patronale Concordia speră că Executivul condus de dumneavoastră va elabora şi implementa o viziune de dezvoltare modernă şi rezilientă a României şi credem că aceasta se poate face doar prin dialog direct şi deschis cu partenerii sociali. Credem în dialog pentru dezvoltare şi vrem să fim parteneri în redresarea economică după criza provocată de pandemia COVID 19 şi construirea unei societăţi europene sănătoase şi durabile.

Confederaţia reprezintă 13 dintre cele mai importante sectoare ale economiei naţionale şi este partener de dialog social, reprezentativă la nivel naţional. Cu un total de peste 350.000 de angajaţi în peste 1.800 de firme mari şi mici, cu capital străin şi autohton, Concordia este singura organizaţie din România membră în BusinessEurope, Organizaţia Internaţională a Angajatorilor (IOE) şi Business at OECD (BIAC).

Ştim că misiunea pe care o aveţi nu este una simplă, dar şi că fiecare măsură sau decizie luată ne afectează pe toţi, companii şi cetăţeni deopotrivă, şi că împreună ne putem asigura că acestea reflectă nevoile partenerilor sociali. Fie că vorbim despre investiţii şi domeniile prioritare, fie că vorbim despre dezvoltarea infrastructurii rutiere şi feroviare sau a infrastructurii digitale sau despre tranziţia către un sector energetic sustenabil şi neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon sau ajutorul dat sectoarelor creative, cele mai bune decizii se iau prin dialog. 

Credem în dialog pentru dezvoltare şi în necesitatea acestuia mai mult decât oricând.  Credem că împreună putem găsi soluţii pentru problemele cu care se confruntă România şi pentru conturarea unui viitor mai bun. Având în vedere rolul nostru de partener social şi bazându-ne pe deschiderea dumneavoastră, vă supunem atenţiei în continuare, în numele sectoarelor economice şi companiilor pe care le reprezentăm, o serie de priorităţi, transversale şi sectoriale, asupra cărora vă rugăm să vă îndreptaţi atenţia şi acţiunile în următoarea perioadă, cu responsabilitatea înaltei funcţii pe care o îndepliniţi.

Cu consideraţie,

Steven van Groningen

Preşedinte

 

PRIORITĂŢI TRANS-SECTORIALE

PERSPECTIVA MACROECONOMICĂ

Suntem realişti în ceea ce priveşte dificultăţile macroeconomice cu care se va confrunta România în următorul an, fără să facem aici o descriere exhaustivă. Deficitul bugetar va pune o presiune importantă pe finanţele publice şi nu este încă foarte clar în ce măsură economia îşi va reveni pe măsură ce pandemia este adusă sub control. Apreciem strategia fiscal bugetară pe termen scurt care urmăreşte consolidarea bugetară prin controlul cheltuielilor si creşterea eficienţei colectării veniturilor, fără o augmentare a fiscalitaţii, acţiune care ar fi contraproductivă relansării economice. Odată ce măsurile extraordinare luate pentru a salva companiile vor fi retrase, este posibil să vedem un val de insolvenţe pe care deocamdată nu-l putem anticipa. Există însă măsuri pe care Guvernul condus de dumneavoastră le poate lua.

Poziţionarea economiei pe o traiectorie sustenabilă de creştere se poate face prin:

  1. Accesarea tuturor fondurilor europene disponibile, inclusiv a programului NextGenerationEU de redresare post-COVID; ar fi utilă o consultare cu mediul privat reprezentativ in procesul elaborării Planului National de Redresare si Rezilienţa (PNRR) pentru a maximiza impactul ulterior al reformelor si investiţiilor prevăzute de PNRR în economie.
  2. Majorarea multiplicatorului de creştere economică indus de fondurile europene şi investiţiile guvernamentale în economie;
  3. Încurajarea acumulării şi generării de capital în rândul companiilor autohtone, prin promovarea reinvestirii profitului sau listării la Bursa de Valori;
  4. Îmbunătăţirea aptitudinilor forţei de muncă pentru urcarea pe scara valorii adăugate, creşterea productivităţii si a PIB-ului potenţial;
  5. Încurajarea sectoarelor cu avantaj competitiv, pentru asigurarea unei poziţii externe echilibrate până în 2030.  

Din punct de vedere al măsurilor care ar trebui să fie implementate din perspectiva politicilor fiscale/guvernamentale, enumerăm următoarele:

Principalele măsuri de consolidare fiscală care nu ar avea efecte negative asupra creşterii economice:

Investiţiile sunt baza unei economii durabile puternice, reziliente şi diversificate, prin care România poate prospera. O îmbinare a investiţiilor publice cu cele private poate reprezenta sursa de finanţare a unei economii al cărui obiectiv este depăşirea crizei economice generată de pandemie, iar acestea trebuie stimulate corespunzător de către guvern. Capitalul autohton şi cel străin trebuie canalizate spre proiecte din sectoare cheie pentru economia României, precum digitalizare, educaţie sau sănătate. Acestea vor avea un efect multiplicator în economie, iar acolo unde investiţiile sunt prezente, apar clustere cu efecte benefice pentru locuitori şi afacerile din jur.

În acest context ar fi utilă schiţarea direcţiei în care România doreşte să meargă şi identificarea modalităţilor de acţiune. Dintre măsurile importante pentru facilitarea investiţiilor străine amintim:

 

Pe termen lung, atragerea investiţiilor străine directe pentru o ţară emergentă precum România, ar trebui să fie un pilon activ, esenţial al strategiei de dezvoltare economică.

PIAŢA MUNCII ŞI DIALOG SOCIAL

Deşi probabil vom depăşi prezenta criză fără un deficit cantitativ de forţă de muncă, schimbările economice şi sociale post-pandemie ne vor aduce alte provocări – un deficit calitativ pe fondul digitalizării accelerate, necesitatea regândirii relaţiilor de muncă şi a sistemelor sociale odată cu dezvoltarea de noi modele de afaceri şi, respectiv, de muncă (ceea ce în prezent numim muncă atipică) şi a sistemelor de educaţie care să ţină pasul cu toate aceste schimbări. Astfel, se impun o serie de programe care să amelioreze deficitul calitativ:

Dialogul social este un element fundamental pentru funcţionarea modelului social european, iar organizaţiile sindicale şi patronale puternice pot contribui semnificativ la dezvoltarea economică şi socială şi implementarea reformelor structurale, în special în domeniul muncii, prin asigurarea unei legături directe cu angajaţii şi cu angajatorii. Acest deziderat poate fi îndeplinit cu asigurarea unor instituţii moderne şi a unui cadru legislativ echilibrat.

Modernizarea Consiliului Economic şi Social trebuie să aibă în vedere:

 

DIGITALIZARE

Pandemia COVID 19 a reprezentat un moment de cotitură în digitalizarea statului român, aflat de mulţi ani pe ultimele locuri în topurile europene ce evaluează digitalizarea, dar trebuie să recuperăm urgent paşii pierduţi prin măsuri sustenabile, care să plece de la crearea unei infrastructuri inteligente, atât în ceea ce priveşte instituţiile, cât şi cetăţeanul. Măsurile necesare sunt următoarele:

 

MEDIU

 

MĂSURI SECTORIALE

MĂSURI PENTRU SECTORUL FINANCIAR BANCAR

 

MĂSURI PENTRU SECTORUL ENERGIEI

- modificarea Legii Energiei nr. 123/2012, în vederea reintroducerii principiului de eficienţă economică în extinderea reţelelor de distribuţie de gaze naturale şi electricitate şi eliminarea sancţiunilor cu caracter coercitiv şi punitiv aplicate companiilor din sectorul energetic;

- armonizarea legislaţiei naţionale cu cea europeană;

- stimularea companiilor din sectorul energetic să dezvolte proiecte finanţate din fonduri nerambursabile.

 

MĂSURI PENTRU SECTORUL TRANSPORTURILOR

RUTIER

FEROVIAR

MĂSURI PENTRU INDUSTRIA DE SOFTWARE

MĂSURI PENTRU SECTORUL HOTELIER

MĂSURI PENTRU SECTORUL RETAIL & CONSUMATORI

MĂSURI PENTRU INDUSTRIILE CREATIVE

ALTE MĂSURI IMPORTANTE PENTRU MEMBRII CONCORDIA

VACCINARE

Concordia consideră esenţial ca toţi lucrătorii a căror activitate presupune interacţiunea fizică cu publicul trebuie să facă parte din prima parte a campaniei de vaccinare, pentru ca riscul de infectare şi transmitere să fie minim, iar imunizarea şi întoarcerea la viaţa normală să se facă cât mai repede posibil.  Unele dintre sectoarele reprezentate de Concordia fac deja parte din prima etapă a campaniei de vaccinare, ca sectoare critice, însă considerăm extrem de important ca toţi angajaţii care au contact cu cetăţenii să fie incluşi în   sectoarele critice, fie că vorbim despre sectorul bancar, hotelier sau retail. Imunizarea angajaţilor care au asigurat şi continuă să asigure o viaţă cât mai aproape de normalitate este o măsură necesară atât pentru siguranţa celor care ajută, a clienţilor, cât şi pentru sănătatea economiei.

PROMOVAREA ROMÂNIEI

România trebuie să facă un efort concertat şi profesionist, departe de experimentele trecutului, care să o transforme în destinaţie pentru investiţii şi oameni, de care să beneficieze apoi atât cetăţenii, cât şi economia în ansamblul ei. Imaginea României nu e o carte poştală, ci o colaborare între stat, cetăţeni şi mediul de afaceri pentru a construi proiecţia externă a unui stat european modern.