Gigantul Xiaomi, al treilea cel mai mare producător de smartphone-uri din lume, a fost inclus de americani pe „lista neagră” a companiilor care ar avea legături cu armata Chinei

Autor: Alex Ciutacu 15.01.2021

Producătorul chinez de smartphone-uri Xiaomi a fost inclus de administraţia Trump pe „lista neagră”, acolo unde ajung companiile chineze despre care americanii consideră că ar avea legături cu armata Chinei, potrivit Tech Crunch.

Conform unui raport al Departamentului Apărării din SUA, un total de nouă companii au fost incluse joi pe această listă.

Xiaomi a fost al treilea cel mai mare producător de smartphone-uri din lume în T3 2020, depăşind Apple, dar situându-se în spatele Samsung şi Huawei, conform datelor de la compania de cercetare de piaţă IDC.

În luna noiembrie, Donald Trump a semnat un ordin executiv, care a intrat în vigoare în ianuarie 2021, prin care a interzis investiţiile în companiile proiectate pentru a sprijini eforturile militare, informaţionale şi de securitate ale aparatului chinez. Huawei, producătorul de chipuri SMIC şi cei mai mari trei operatori telecom din China sunt printre ţintele acestei liste.

„Lista neagră” pe subiectul sprijinului faţă de armată este diferită decât „lista neagră” întocmită de Departamentul de Comerţ, care a tăiat legăturile dintre Huawei, DJI, SenseTime şi alte companii de tehnologie chineze cu furnizorii lor din SUA, pe fondul temerilor legate de securitatea naţională.

Xiaomi a transmis că „nu este controlat de armata chineză sau afiliat al acesteia”.

La fel ca lista operată de Departamentul de Comerţ, această listă a stârnit confuzie referitor la modul în care vor fi aplicate măsurile.

După ce administraţia Trump a impus sancţiuni pentru operatorii China Mobile, China Unicom şi China Telecom, bursa de la New York a făcut trei mutări: a anunţat delistarea celor trei companii, apoi a decis că nu o va face după discuţii cu autorităţile de reglementare, dar în final a revenit asupra deciziei şi a anunţat că le va delista.