Eminescu, un bun indicator pentru inflaţie şi pentru creşterea cursului valutar: Câte bancnote de 500 de lei cu imaginea celui mai mare poet român sunt pe piaţă

Autor: Cristian Hostiuc 15.01.2021

Banca Naţională l-a pus pe Mihai Eminescu, cel mai mare poet român, pe bancnota de 500 de lei.

Dar cea mai valoroasă bancnotă de pe piaţă, echivalentul a 102 euro sau 124 de dolari, este şi cea mai puţin utilizată, pentru ca are o valoare nominală mare. Altfel se simte portofelul când ai 35 de bancnote de 100 de lei (salariul mediu pe economie) şi altfel când ai doar 7 bancnote de 500 de lei. Dar şi pentru că BNR a printat mult mai puţine bucăţi.

Conform raportului anual al BNR pe 2019, ultimul disponibil, la un total de 1,4 miliarde de bancnote în circulaţie de toate tipurile, numărul de bancnote de 500 de lei cu Eminescu era de numai 11,7 milioane, adică numai 0,8% din total.

Nu cred că prea mulţi dintre voi aţi pus mâna sau aţi văzut chiar cum arată bancnota de 500 de lei. Pentru că nu este folosită aşa des, poţi să ai surpriza să nu îţi fie acceptată la plată, în anumite zone sau la anumiţi comercianţi.

Pentru statistică, în 2019, cele mai folosite bancnote au fost cele de 1 leu, cu Nicolae Iorga, respectiv 26% din total, şi bancnotele de 100 de lei, cu imaginea celebrului Ion Luca Caragiale, cu 22% din total.

Cantitatea de bani de pe piaţă, formată din monezi, bancnote şi banii din cont, care sunt numai cifre, depinde de ceea ce produce o ţară, de produsele şi serviciile create. Dar şi de politicile guvernului, care fac deficite pentru a-şi acoperi şi finanţa cheltuielile.

Dacă sunt prea mulţi bani în piaţă, faţă de bunurile şi serviciile produse, la un moment dat va veni creşterea preţurilor, adică inflaţia şi, bineînţeles, cursul valutar va creşte, adică moneda se va deprecia.

La începutul lui 1990, la căderea comunismului, pe piaţă erau de trei ori mai mulţi bani decât cantitatea de produse şi servicii, şi de aceea România s-a trezit imediat cu o inflaţie galopantă (în 1993 a fost chiar de 300% pe an) şi cu o creştere a cursului valutar leu-dolari.

Acum, paradoxal, cu cât vom vedea mai puţine bancnote cu Eminescu, de 500 de lei, în jurul nostru, cu atât putem sta mai liniştiţi în privinţa inflaţiei şi a cursului.

Când îl vom vedea mai des pe Eminescu în portofelul nostru, ori ne-au crescut salariile exponenţial (ceea ce nu este cazul), ori suntem înconjuraţi de inflaţie şi creşterea cursului valutar.