ZF Live. Gabriel Voicu, SVN România: „În 2021, perspectiva în piaţa imobiliară este bună. Românii sunt un popor de proprietari, deci vor exista în continuare achiziţii în piaţă, iar impactul lipsei chiriaşilor din ultimele luni nu va fi atât de mare“

Autor: Alexandra Matei 18.01.2021

♦ În 2020 preţurile apartamentelor au crescut cu circa 3-4% faţă de anul precedent, lucru care se va vedea şi în 2021 ♦ Cele mai mari tranzacţii, de peste 1,5 mil. euro, au fost în piaţa liberă ♦ Cererea clienţilor români s-a mutat, în mare parte, către imobilele mai mari sau case din zone nu foarte centrale.

Anul 2021 se anunţă a fi un an benefic pentru piaţa imobiliară, întrucât natura psihologică a românilor este aceea de a cumpăra imobile, ceea ce înseamnă că vor exista în continuare tranzacţii. Totodată, sectorul chiriilor nu va resimţi considerabil lunile în care imobilele au fost goale, ca urmare a dispariţiei studenţilor din centrele universitare din ţară şi mutarea cursurilor online, deoarece acesta este un business pe termen lung, între 7 şi 15 ani.

În 2020, potrivit lui Gabriel Voicu, vicepreşedinte executiv SVN România, toţi indicatorii au arătat o creştere a tranzacţiilor de 11,6% faţă de 2019, la nivelul întregii pieţe. De asemenea, nivelul de dobândă a fost scăzut, ceea ce a facilitat accesul la creditare.