Scăderea inflaţiei stimulează BNR să taie dobânda-cheie surprinzător la început de an, la 1,25%, încurajând scăderea dobânzilor la credite şi finanţarea economiei

Autor: Claudia Medrega 18.01.2021

♦ Rămâne de văzut cât de vulnerabil va deveni cursul de schimb, odată cu schimbarea focusului pe dobânzi ♦ BNR nu a mai transmis informaţii privind managementul lichidităţii sau cumpărarea de titluri de stat de pe piaţa secundară.

Consiliul de administraţie al BNR a decis, surprin­ză­tor, la sfârşitul săptă­mâ­nii trecute, să rela­xeze în continuare politica monetară, reducând dobânda-cheie la mi­nimul istoric de 1,25%, după ce în 2020 a operat trei ajustări ale dobânzii, de la 2,5% la 1,5% pe an.

Practic, de la începutul pandemiei, BNR a înjumătăţit dobânda de politică monetară, după patru ajustări.

Scăderea inflaţiei spre 2% la finalul anului 2020 a stimulat BNR să opereze o nouă tăiere a dobânzii şi să nu mizeze pe relaxarea politicii monetare prin re­du­cerea ratelor rezervelor minime obli­ga­torii şi managementul mai lax al lichi­di­tăţii interbancare, aflate în exces în ulti­ma perioadă. De altfel, BNR nu a mai trans­mis în comunicatul de după şe­dinţa boar­dului informaţii privind ma­nagemen­tul lichidităţii, dar nici privind cumpărarea de titluri de stat de pe piaţa secundară.