OMV Petrom începe forajul la o nouă sondă de explorare din Marea Neagră, investiţie estimată la 32 mil. euro. “Marea Neagră are o importanţă strategică pentru producţia de gaze a României. 10% din consumul anual de gaze al ţării provine din această zonă”

Autor: Cristina Bellu 18.01.2021

OMV Petrom, cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, a iniţiat la finalul lunii decembrie 2020, o nouă campanie de foraj offshore în ape de mică adâncime, în perimetrul Istria din Marea Neagră, urmând ca, la începutul acestui an, să înceapă forajul celei de-a doua sonde.

Investiţia aferentă acestei campanii este de aproximativ 32 mil. euro, potrivit datelor transmise de reprezentanţii companiei.

„Marea Neagră are o importanţă strategică pentru producţia de gaze a României: în prezent, circa 10% din consumul anual de gaze al ţării provine din această zonă”, spune declarat Chris Veit, membru al directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de Upstream.

Cele două sonde de dezvoltare sunt forate la adâncimi de peste 2.500 de metri sub fundul mării, în ape cu o adâncime de aproximativ 60 de metri.

Această campanie de foraj completează seria proiectelor de investiţii demarată de companie pentru producţia offshore din apele de mică adâncime din Marea Neagră.

În total, peste 500 de milioane de euro au fost investiţi între 2014 şi 2019, inclusiv pentru forarea a16 noi sonde de explorare şi producţieşi sidetrack-uri, modernizarea instalaţiilor de producţie şi a sistemului de comprimare a gazelor.

Explorarea platoului continental românesc din Marea Neagră a fost demarată încă din anul 1969. Prima descoperire de hidrocarburi a avut loc în 1980, iar prima producţie pe mare a început în anul 1987. În prezent, OMV Petrom are operaţiuni de explorare, dezvoltare şi producţie în apele de mică adâncime (blocul Istria) şi operaţiuni de explorare în parteneriat cu ExxonMobil în apele de mare adâncime (NeptunDeep).

Producţia de ţiţei şi gaze din apele de mică adâncime (blocul Istria) este de circa 25.000 bep/zi. În 2019, a reprezentat circa 17% din producţia Grupului în România.