Testele rapide antigen pentru diagnosticul infecţiei cu COVID se conturează ca o nouă industrie în pandemie. Producătorul român DDS: Avem cereri puţine de la spitalele publice, 90% dintre clienţi sunt privaţi

Autor: Georgiana Mihalache 19.01.2021

♦ Din 13 ianuarie, autorităţile au început să anunţe şi testele rapide efectuate pentru diagnosticarea COVID-19, alături de cele PCR ♦ Vlad Voiculescu, ministrul sănătăţii, a anunţat că vrea să crească nivelul de testare, inclusiv cu teste rapide, care dau rezultatul în 15 minute ♦ Producătorul român DDS Diagnostic spune că nu a primit încă solicitări din partea statului, deşi poate fabrica până la 50.000 de teste zilnic.

Testele rapide antigen au intrat începând din ianuarie în protocolul pentru diagnosticarea infecţiei cu COVID-19, după ce până acum doar testele PCR erau luate în calcul de către autorităţi. În primele şase zile de raportare, perioada 13-18 ianuarie, statul a realizat 46.000 de astfel de teste rapide, care dau rezultatul pozitiv sau negativ la infecţia cu COVID în 15 mi­nute, reducând semnificativ aşteptarea faţă de testul PCR.

Raed Arafat, secretarul de stat din cadrul Ministerului de Interne, a anunţat în noiembrie 2020 achiziţia a 3 milioane de teste rapide antigen. Un producător român, DDS Diagnostic, înfiinţat în 2002, specializat în domeniul diagnosticului in vitro, spune însă că statul nu a răspuns ofertelor trimise pentru achiziţia de teste rapide. „Avem cereri foarte puţine de la spitalele publice, peste 90% dintre clienţi sunt privaţi, dar trimitem oferte şi sperăm să avem un răspuns pozitiv din partea lor. Am înţeles că s-a făcut o achiziţie centralizată şi s-au dat multe teste la spitale. Avem preţuri competitive, numai că trebuie să avem un dialog, noi trimitem oferte”, a spus Dana Stan, CEO al DDS Diagnostic, pentru ZF.