Coronavirusul evoluează: Cea mai recentă mutaţie a coronavirusului a fost descoperită în Germania

Ziarul Financiar 19.01.2021

Germania este ultima ţară care a descoperit o nouă mutaţie a coronavirusului, o nouă variantă fiind identificată în rândul unui grup de pacienţi spitalizaţi în Bavaria, anunţă CNBC.

Presa locală a raportat pentru prima dată luni că o variantă necunoscută a coronavirusului a fost descoperită la 35 de pacienţi la un spital din oraşul Garmisch-Partenkirchen, din sud-estul Germaniei.

Virusul modificat a fost găsit la 35 din 73 de persoane nou infectate din spital. Probele sunt acum examinate la spitalul universitar Charité din Berlin. CNBC a contactat ministerul sănătăţii din Germania pentru confirmarea rapoartelor.

Oficialii au spus că varianta este diferită de variantele descoperite recent în Marea Britanie şi Africa de Sud.

Directorul medical adjunct al spitalului, Clemens Stockklausner, a declarat într-o conferinţă de presă că nu este clar încă dacă mutaţia a făcut virusul mai transmisibil (ca şi în cazul variantelor descoperite în Marea Britanie şi Africa de Sud) sau mai mortal.

Nici variantele britanice şi din Africa de Sud nu s-au dovedit a provoca mai multe decese, deşi ca urmare a capacităţii lor de a se răspândi mai uşor au cauzat mai multe infecţii, spitalizări şi, ca urmare, mai multe decese. Marea Britanie şi Irlanda, în special, au văzut o răspândire rapidă a virusului mutant, care a provocat o creştere a infecţiilor şi a lăsat unele spitale să se lupte cu un aflux de pacienţi.

Rata infecţiei din Germania rămâne o preocupare semnificativă, cu alte 11.369 de cazuri zilnice raportate marţi de agenţia de sănătate publică, Institutul Robert Koch. Numărul total de cazuri este de peste 2 milioane, iar numărul deceselor de 47.622.