Criza containerelor: S-au triplat costurile pentru transportul de bunuri din China în Europa în doar opt săptămâni

Autor: Alex Ciutacu 19.01.2021

Costurile pentru transporturile de bunuri din China în Europa s-au triplat în ultimele opt săptămâni, până la niveluri record, în contextul în care un deficit de containere goale perturbă lanţurile comerciale globale, potrivit FT.

Transportul unui container de circa 12 metri lungime din Asia până în nordul Europei a crescut de la circa 2.000 de dolari în noiembrie 2020 la peste 9.000 de dolari în ianuarie 2021, conform transportatorilor şi importatorilor citaţi de publicaţia americană.

„Este vorba de un blocaj. (...) Aceste preţuri sunt alimentate de clienţii care se bat pentru o resursă limitată, şi-anume containerele”, a declarat Lars Jensen, specialist în cadrul firmei de consultanţă SeaIntelligence.

Mii de containere goale au rămas blocate în Europa şi în SUA în prima jumătate a anului 2020, când transportatorii au anulat sute de curse din cauza restricţiilor impuse pentru a opri răspândirea virusului – ceea ce a conturat o încetinire a comerţului global.

Când cererea pentru bunuri produse în Asia a revenit printre ţările vestice în a doua jumătate a anului, competiţia dintre transportatori pentru containerele disponibile a dus la o creştere bruscă a preţurilor.

„Am trecut de la o scădere abruptă direct la volume de transport aflate la un maxim istoric”, a declarat John Butler, preşedinte al World Shipping Council.

Traficul ridicat din porturi creează blocaje, ceea ce contribuie la preţurile ridicate, în contextul în care transportatorii percep tarife suplimentare pentru că trebuie să aştepte mai mult până să descarce.