Numărul companiilor agricole certificate ecologic a scăzut în 2020 cu peste 35%, până la 6.615: „Micii producători nu-şi permit costurile pentru certificare“. Ziarul Financiar începe o serie de videoconferinţe dedicate agrobusinessului, ZF Agropower, evenimente susţinute de Banca Transilvania

Autor: Florentina Niţu 20.01.2021

Numărul companiilor agricole certificate ecologic a fost de 6.615 anul trecut, în scădere cu 36% faţă de anul 2019, potrivit calculelor ZF pe baza datelor de la Ministerul Agriculturii. Specialiştii din domeniu susţin că motivul scăderii este reprezentat de costurile mari pentru certificare, pe care micii producători nu şi le permit.

„Micii producători nu îşi permit costurile pentru certificare şi nu au avut beneficii economice datorate certificării. Atâta vreme cât certificarea ecologică este făcută doar de companii private, care caută profit, şi nu să ajute neapărat accesul la piaţă, numărul producătorilor certificaţi va continua să scadă“, spune Ramona Duminicioiu, membră a comitetului Asociaţiei Eco Ruralis, formată din 12.000 de gospodari, mici fermieri din toate judeţele ţării.