UniCredit, una dintre cele mai mari bănci europene, îngustează lista de candidaţi pentru poziţia de CEO. Cine îi poate lua locul lui Juan Pierre Mustier

Autor: Eduard Ivanovici 23.01.2021

UniCredit, al doilea cel mai mare creditor din Italia, a decis să îngusteze lista de candidaţi care doresc să îl înlocuiască pe CEO-ul Jean Pierre Mustier, pe măsură ce banca intenţionează să îşi găsească un nou şef până la începutul lunii februarie, notează Reuters, citând mai multe surse familiare cu situaţia.

Bancherul francez a declarat pe 30 noiembrie că va părăsi UniCredit din cauza unor neînţelegeri privind strategia companiei. Anterior, Mustier a rezistat cererilor guvernului de la Roma, conform cărora UniCredit ar trebui să cumpere Monte dei Paschi di Siena, o instituţie bancară condusă de statul italian.

În plus, CEO-ul a stârnit o dispută cu board-ul de conducere după ce le-a propus să continue procesele de extindere la nivel european.

În consecinţă, alegerea noului director executiv va avea implicaţii directe asupra posibilului acord cu Monte dei Paschi.

Sursele citate de Reuters spun că banca va reduce drastic lista de candidaţi în următoarele zile, favoriţii de până acum fiind Andrea Orcel şi Fabio Gallia.

Orcel, în vârstă de 57 de ani, este fostul şef al diviziei de investiţii din cadrul UBS, poziţie pe care a părăsit-o în 2018 pentru a prelua conducerea băncii spaniole Santander. Ulterior, creditorul a renunţat la idee, iar Orcel a iniţiat un proces de 112 milioane de euro.

Gallia, în vârstă tot de 57 de ani, a condus divizia italiană a băncii franceze BNP Paribas până în 2015, când preluat conducerea Casa Depositi e Prestini, un creditor deţinut de statul italian.

Totuşi, Orcel este susţinut de principalii investitori şi acţionari ai UniCredit, incluzându-l aici pe Leonardo Del Vecchio, fondatorul şi şeful lanţului de ochelari Luxottica. Cu o avere de 23,7 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index, Del Vecchio este al doilea cel mai bogat om din Italia, depăşit doar de Giovanni Ferrero, care valorează 33,3 miliarde de dolari.

Următorul CEO va trebui să creeze o strategie de legătură între cerinţele guvernului italian şi dorinţele investitorilor UniCredit, care sunt nemulţumiţi de modul în care a fost abordată concedierea lui Mustier.