Bucureştiul a intrat de miercuri în scenariul galben, după ce rata de infectare a scăzut sub 3 la mie. UPDATE. Traian Berbeceanu, prefectul Capitalei: Vom discuta despre relaxarea restricţiilor dacă evoluţia incidenţei se menţine în următoarele 48 de ore

Ziarul Financiar 20.01.2021

UPDATE: Traian Berbeceanu, prefectul Capitalei: Vom discuta despre relaxarea restricţiilor dacă evoluţia incidenţei se menţine în următoarele 48 de ore

Prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu, anunţă că, dacă evoluţia incidenţei infectării cu COVID-19 se menţine în următoarele 48 de ore, va convoca Comitetul pentru Situaţii de urgenţă pentru a relaxa unele măsuri restrictive, printre care redeschiderea parţială a cinematografelor şi restaurantelor.

„Din fericire, printr-un efort comun al cetăţenilor municipiului Bucureşti, în primul rând, dar şi al autorităţilor, incidenţa infectării cu Covid 19 a scăzut la 2,96 / la o mie de locuitori. Sunt veşti care nu pot decât să ne bucure! Vom urmări evoluţia indicatorului în următoarele 48 de ore, iar în situaţia pe care cu toţii ne-o dorim, în care gradul de infectare se păstrează sub 3 / la o mie de locuitori, vom convoca în şedinţă Comitetul Municipal Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă în vederea adoptării unei hotărâri prin care unele măsuri restrictive să fie relaxate”, scrie pe Facebook Traian Berbeceanu.

El precizează că, în conformitate cu prevederile normative în vigoare, printre măsurile vizate se numără şi:
- permiterea funcţionarii cu o capacitate de maxim 30% a instituţiilor/sălilor de spectacol şi cinematografelor
- redeschiderea activităţilor „la interior" a restaurantelor, barurilor, cafenelelor, etc, în limita a maxim 30% din capacitatea unităţii;
- permiterea activităţilor cu publicul, până în limita a 30% a spaţiului destinat, a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc.

„Facem un apel la respectarea cu stricteţe, în continuare, a măsurilor aflate în vigoare, astfel putând ca, în curând, măsurile de relaxare să fie şi mai generoase”, conchide prefectul Capitalei.

 

Bucureştiul a intrat de miercuri în scenariul galben, cu o rată de infectare de 2,96 la mie. În scenariul roşu mai rămân judeţele Cluj, Ilfov şi Timiş. 

Conform bilanţului Covid publicat miercuri de GCS, Bucureştiul intră în scenariul galben. Rata de infectare a coborât sub 3 la mie, fiind acum de 2,96 la mia de locuitori.

Capitala are 113.825 de contaminări, în total, şi 257 cazuri noi, înregistrate în ultimele 24 de ore.

În scenariul roşu mai rămân trei judeţe: Cluj - 3,49, Ilfov - 3,48 şi Timiş - 4,07.

La nivel naţional, au fost înregistrate 3.000 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19) şi 116 decese.

În localităţile care se încadrează în scenariul galben, merg în continuare copiii de grădiniţă, copiii din ciclul primar, clasele I-IV, şi copiii din clasele terminale – VIII, XII.

Trecerea în scenariu galben permite organizarea şi desfăşurarea activităţii în cadrul teatrului, cinematografelor şi restaurantelor la interior la 30% din capacitatea maximă.

Potrivit reglementărilor COVID, cele 4 scenarii posibile pentru o localitate sunt: 

scenariul verde – incidenţa sub 1 la mia de locuitori
scenariul galben – incidenţa de sub 3 la mia de locuitori
scenariul roşu – incidenţa de peste 3 la mia de locuitori
carantină – incidenţa de peste 6 la mia de locuitori

Momentan nu a fost anunţat oficial ce se va deschide în Bucureşti. Anunţul ar trebui să vină după şedinţa Comitetului pentru situaţii de Urgenţă. 

Şcolile vor rămâne închise până pe 8 februarie, când s-a anunţat că se vor redeschide.