Radiografia pieţei de M&A din România în 2020. În plină pandemie s-au semnat 136 de tranzacţii cu o valoare totală de aproape 3,4 mld. euro. Declinul faţă de 2019 a fost de 5% în volum şi 10% în valoare

Autor: Cristina Roşca 21.01.2021

♦ Principalele trei domenii care au atras atenţia investitorilor – telecom & IT, real estate & construcţii şi producţie – sunt responsabile pentru mai bine de jumătate din toate tranzacţiile din România ♦ Deal-ul prin care australienii de la MIRA preiau operaţiunile CEZ în România este evaluat la 1,2 mld. euro şi al optulea cel mai mare acord din Europa emergentă.

Pe piaţa de M&A din România s-au semnat anul trecut 136 de tranzacţii cu o valoarea totală de aproape 3,4 mld. euro, potrivit raportului CMS Emerging Europe M&A 2020 care analizează piaţa de fuziuni şi achiziţii din regiune, în total 15 pieţe. A fost luată în calcul valoarea totală a pieţei, adică atât valoarea anunţată a deal-urilor, cât şi cea estimată în raport.

Piaţa a scăzut cu circa 5% în volum şi apro­xi­ma­tiv 10% în valoare în 2020, un an marcat de pan­de­mia de COVID-19 care cel puţin temporar a temp­e­rat apetitul de investiţii al investitorilor din toată lumea.

După ieşirea din starea de urgenţă şi mai ales pe final de an în România a existat însă un interes crescut pe piaţa de M&A. Tocmai de aceea, evoluţia locală este mai bună decât cea regională.