„Transhumanţa“ vaccinării. Oamenii merg dintr-un judeţ în altul să se vaccineze. În 31 de judeţe programările sunt blocate pentru următoarele trei săptămâni. „Nu mai există vaccin pentru noi programări, primim doze în cantitate limitată“

Autori: Georgiana Mihalache , Livia Gheorghe 21.01.2021

♦ Situaţia programărilor la vaccinare este scăpată de sub control, iar oamenii merg dintr-un judeţ în altul pentru imunizare ♦ Categoriile vulnerabile – vârstnicii şi bolnavii cronici, nu se mai pot programa la vaccinare în 31 de judeţe din ţară ♦ Autorităţile mizează pe suplimentarea dozelor de vaccin de la Pfizer, însă până la 8 februarie nu se vor putea debloca programările.

 

La nici o săptămână de la deschiderea etapei a doua de vaccinare, autorităţile anunţă că în 31 de judeţe din ţară s-au epuizat locurile pentru urmă­toarele trei săptămâni, iar la nivel naţional nu mai sunt doze pentru a acoperi noi programări pentru persoanele vulnerabile şi angajaţii din domeniile cheie ale economiei.

 

Între timp, oamenii au căutat locuri disponibile în judeţe apropiate cu locul de reşedinţă, astfel că situaţia a scăpat de sub control, iar locurile se ocupă rapid.

 

„Nu mai avem locuri. Au venit foarte mulţi şi de la Bucureşti, aceeaşi problemă este şi în Giurgiu, Călăraşi. Ne vin 60 de doze pe centru, conform planificării. La două zile facem aprovizionarea“, a spus pentru ZF Dan Noel, şeful DSP Ialomiţa.

 

Nici în Hunedoara nu mai sunt locuri de vaccinare până la 28 februarie. Situaţia s-ar putea îmbunătăţi însă după 8 februarie, când autorităţile vor să deschidă noi centre de vaccinare, iar producătorul de vaccin Pfizer să suplimenteze numărul de doze aduse în România.

 

„Nu mai sunt locuri, ni s-a comunicat că începând cu 8 februarie se vor mai aloca fluxuri (cabinete de vaccinare – n.red.) suplimentare şi atunci vom avea şi noi locuri în plus. Am cerut doze pe baza programă­rilor. Nu avem cum să suplimentăm, pe un flux se pot administra 60 de doze de vaccin, deci 60 de persoane pot fi vaccinate zilnic. Avem un număr de fluxuri aprobate de la nivel central şi nu putem să le creştem pentru că sunt calculate în funcţie de livrările de vaccin de la Pfizer, care are probleme în acest moment. Degeaba deschidem noi fluxuri suplimentare pentru că nu avem vaccin pentru ele“, a spus Sebastian Mezei pentru ZF.

 

 

Bătălia pentru vaccin

 

Emanuel Soare, prefectul judeţului Argeş, a vorbit despre reorientarea fluxurilor de vaccin din judeţele care au încă stocuri, menţionând totodată că fiecare persoană se poate programa oriunde în ţară, lucrurile fiind extrem de dinamice.

 

„Dezavantajul judeţelor care se află lângă judeţe care nu mai au locuri, este că persoanele de aici vin să se vaccineze acolo unde mai sunt locuri, şi aşa dozele se epuizează mult mai repede.  Pentru că acum e o bătălie pe locurile pentru programare, noi vrem să prioritizăm persoanele mai în vârstă. Sperăm ca în două săptămâni să putem vaccina mai multe persoane“, a spus Emanuel Soare.

 

 

31 de judeţe cu programările blocate

 

Autorităţile au anunţat că lucrează la actualizarea platformei de vaccinare astfel încât oamenii să se poată programa pentru imunizare şi după 1 martie, în contextul în care în prezent majoritatea judeţelor – 31 dintre ele, nu mai au locuri disponibile la programare. Judeţele unde mai existau locuri libere miercuri, 20 ianuarie, la ora 14, sunt  Alba, Bihor, Caraş-Severin, Covasna, Gorj, Harghita, Iaşi, Maramureş, Mehedinţi şi Suceava.

 

Şeful DSP Hunedoara a spus că a existat o discuţie la nivelul autorităţilor privind distribuţia vaccinurilor din zonele unde există locuri spre centrele unde programările au fost blocate, însă deja în multe astfel de centre nu mai sunt locuri libere.

„Discuţia nu este referitoare la doze, pentru că vaccin există pentru fluxurile aprobate. Discuţia este ca acolo unde nu sunt programări foarte multe, acel flux să fie scos din acel judeţ şi dus acolo unde este solicitare mai mare. Dar puţine judeţe nu ar avea nevoie de suplimentarea locurilor pentru vaccinare“, a mai spus Sebastian Mezei.

 

Emanuel Soare, prefectul Argeşului, a precizat că problema vine din faptul că cererea a fost foarte mare şi a depăşit numărul de doze distribuite la nivel naţional.

 

„Problema a fost că, în acest context naţional, există un număr limitat de doze. Fiecare judeţ a primit un număr fix de doze în funcţie de populaţia eligibilă pentru a fi vaccinată, un număr limitat de doze“, a spus Emanuel Soare pentru ZF.

 

„Noi nu putem programa mai mulţi oameni decât numărul de doze pe care îl avem alocat de la stat. Peste două săptămâni se va dubla la nivel naţional numărul de surse de vaccinare, fiecare judeţ va putea să işi dubleze capacitatea de vaccinare pentru că România va primi mai multe doze şi de Pfizer şi Moderna, începând cu data de 8 februarie.“

 

În Argeş ajung zilnic 480 de doze pentru persoanele eligibile la vaccinare, în cele cinci centre de vaccinare disponibile la nivelul judeţului.

 

Calendarul programărilor şi suplimentarea numărului de locuri de programare se stabilesc în colaborare cu INSP şi cu direcţiile de sănătate publică, au mai transmis autorităţile. La nivel naţional sunt 659 de centre de vaccinare.