Vlad Boeriu, Deloitte România: Statul poate încasa anual 1 miliard de euro în plus din TVA prin raportarea electronică către ANAF. ANAF operaţionalizează în 2021 programul de raportare electronică SAF-T şi conectarea caselor de marcat electronice la servere

Autor: Răzvan Botea 21.01.2021

Vlad Boeriu, partener coordonator servicii fiscale şi ju­ridice la Deloitte România, a spus în cadrul emisiunii de busi­ness ZF Live că statul român poate încasa în plus din TVA 1 mld. euro anual dacă se operaţionalizează pro­gra­mul SAF-T, prin care contribuabilii trimit raportări elec­tro­ni­ce către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).

„La noi, ar însemna o creştere a colectării de TVA de aproximativ 1 miliard de euro pe an (prin operaţiona­li­zarea SAF-T - n. red.) Strângem cam 12 mil. euro pe an şi avem cel mai mare deficit de încasare TVA din UE“, a spus Vlad Boeriu la ZF Live.

El a explicat că SAF-T este un sistem care asigură trans­ferul electronic de date - contabile şi financiare - în­tre contribuabil şi ANAF. Transferul de date poate fi făcut periodic sau în timp real.

„SAF-T înseamnă standard audit file for taxation, adică fişierul standard pentru control fiscal. Având un fişier standard, fiecare companie va trimite date în acelaşi format. Vorbim de transmiterea periodică a unor informări care, în mod normal, ajungeau în mâna fiscului atunci când veneau în control.“