Germania, nivel record de împrumuturi în 2020. Ministrul finanţelor rămâne optimist: „Germania este într-o formă relativ bună. Am folosit o bună parte din bani pentru a susţine sănătatea şi mediul de business”

Autor: Eduard Ivanovici 21.01.2021

Germania a împrumutat 130,5 miliarde de euro în 2020 pe măsură ce a continuat să combată efectele economice ale pandemiei de COVID-19. Deşi suma a ajuns la un nivel record, a reuşit să se încadreze cu mult sub primele estimări ale autorităţilor, conform Deutsche Welle.

Parlamentul german a declarat anterior că împrumuturile noi pot ajunge până la 217,8 miliarde de euro pentru a contracara criza sanitară, însă ultimele date arată că economia a suferit mai puţin decât se credea iniţial.

Biroul naţional de statistică a anunţat săptămâna trecută că produsul intern brut a suferit un declin de doar 5% în 2020 – un rezultat optimist  prin comparaţie cu majoritatea ţărilor europene. În timpul crizei financiare din 2009, PIB-ul a raportat o scădere de 5,7%.

„Germania este într-o formă relativ bună pentru că a acţionat rapid asupra bugetului. Am folosit o bună parte din bani pentru a susţine sănătatea, mediul de business şi pentru a-i ajuta pe cei aflaţi în şomaj. Decizia a dat roade pe mai multe planuri. Dezvoltarea economică este mai bună, numărul de joburi pierdute este mai mic, veniturile fiscale încep să crească, iar împrumuturile nete sunt mult mai mici decât ultimele estimări”, a declarat ministrul finanţelor Olaf Scholz.

Totuşi, nivelul record de anul trecut ar putea fi depăşit în 2021, de vreme ce noul buget implică împrumuturi adiţionale de 180 de miliarde de euro, incluzând aici 40 de miliarde sub formă de ajutor financiar acordat corporaţiilor şi o rezervă de 35 de miliarde de euro pentru posibilele cheltuieli pe care le va genera pandemia de coroanvirus.

Revista britanică The Economist estimează că Germania va înregistra anul acesta un PIB per capita de aproape 40.000 de euro, în creştere cu 4,6%.