România intră în etapa de operaţionalizare a Centrului European de Cyber. Alexandru Nazare, ministrul finanţelor: Voi duce la bun sfârşit instalarea primei agenţii europene de pe teritoriul românesc

Autor: Cristina Bellu 21.01.2021

Ministerul Finanţelor şi Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării înfiinţează GLI-CYBER, grupul de lucru interinstituţional responsabil cu identificarea setului de măsuri, precum şi cu elaborarea cadrului legislativ, necesar operaţionalizării la Bucureşti a Centrului de competenţe industriale, tehnologice şi de cercetare în materie de securitate cibernetică - Centrul CYBER.

La finalul anului trecut, pentru prima oară de la aderarea României la UE, din 2007, Bucureştiul a câştigat competiţia pentru a găzdui centrul de securitate cibernetică, instituţia care va decide unde vor merge investiţiile de aproape 5 miliarde euro în acest domeniu, în următorii 7 ani.

În acest context, trecerea la etapa de pregătire a operaţionalizării noului centru, atât la nivelul elaborării cadrului normativ, cât şi din punct de vedere al administrării şi resurselor financiare necesare, reprezintă o prioritate pentru Executiv.

“Voi duce la bun sfârşit instalarea primei agenţii europene de pe teritoriul nostru, având privilegiul să fi fost desemnat anul trecut reprezentant special al Guvernului pentru pregătirea şi promovarea candidaturii României în negocierile pentru noul sediu CYBER. Este o etapă firească de continuitate a eforturilor echipei care a pregătit candidatura României şi care a făcut posibilă această victorie fără precedent pentru ţara noastră. Suntem într-un dialog permanent cu reprezentanţii Comisiei şi lucrăm împreună la un calendar pentru operaţionalizare”, spune Alexandru Nazare, ministrul Finanţelor.

El este considerat principalul artizan al aducerii centrului de securitate cibernetică la Bucureşti.

Secretariatul tehnic al GLI-CYBER, care va avea rolul de Unitate de Operaţionalizare a Centrului CYBER, va fi asigurat de reprezentanţii Ministerului de Finanţe. Unitatea va asigura interfaţa dintre autorităţile şi instituţiile din România şi reprezentanţii Comisiei Europene însărcinaţi cu operaţionalizarea Centrului CYBER.

“Crearea centrului CYBER şi a reţelei de centre naţionale va conduce la stimularea unui sprijin financiar sporit pentru cercetarea, inovarea, tehnologia şi dezvoltarea industrială în domeniul securităţii cibernetice, în complementaritate cu structurile deja existente”, transmit reprezentanţii Ministerului de Finanţe.

Prin această iniţiativă se are în vedere construirea unui pol european de expertiză tehnologică în materie de securitate cibernetică, în special în domenii precum criptografia, serviciile de securitate a reţelelor informatice, detectarea intruziunilor, securitatea sistemelor, securitatea reţelelor, securitatea programelor informatice şi a aplicaţiilor sau aspectele umane şi societale ale securităţii şi ale protecţiei vieţii private.