Lovitură pentru Volkswagen: Amenzi de peste 100 de milioane de euro după ce gigantul a ratat ţintele UE pe emisiile de carbon

Autor: Alex Ciutacu 21.01.2021

Volkswagen, cel mai mare producător auto din lume, a primit amenzi de peste 100 de milioane de euro, după ce a ratat „la mustaţă” ţintele UE pe emisiile de carbon, în ciuda eforturilor de a lansa vehicule electrice, potrivit FT.

Grupul Volkswagen, care include brandurile Audi, Porsche şi Seat, a anunţat că nivelul de emisii la nivelul flotei vândute în Europa s-a situat la 99,8 grame de dioxid de carbon per kilometru – cu aproape jumătate de gram sub ţintele impuse de Bruxelles.

Ratarea ţintelor este o lovitură pentru Volkswagen, care a încercat să se remodeleze drept o super-putere în piaţa vehiculelor eletrice, după scandalul Dieselgate. Nemţii plănuiesc chiar să depăşescă Tesla şi să vândă 26 de milioane de vehicule electrice până la finalul deceniului.

Daimler şi BMW, competitorii Volkswagen din piaţa germană, au anunţat că s-au încadrat în noile reguli UE, după ce finalul anului 2020 a dus o creştere a cererii pentru vehiculele hybrid.

Volkswagen a început anul cu premise bune faţă de ţintele UE pentru că plănuia o lansare puternică pentru primul model electric adresat mass-market, şi-anume ID.3.

Cu toate acestea, modelul s-a confruntat cu probleme software, iar Volkswagen a fost nevoită să cumpere aşa-numite credite de carbon de la producători chinezi pentru a rezolva problema. Creditele de carbon reprezintă permise pentru emisii de carbon care pot fi cumpărate şi vândute de companii.

Totuşi, aceste mutări nu au fost suficiente pentru a plasa Volkswagen peste sub linia trasată de Bruxelles, însă grupul a transmis că amenzile sunt deja amortizate în trimestrul anterior, ceea ce înseamnă că nu vor afecta profiturile viitoare.