Ungaria devine prima ţară din Uniunea Europeană care a aprobat vaccinul rusesc anti-COVID. Acum, autorităţile de la Budapesta îşi îndreaptă atenţia către China

Autor: Eduard Ivanovici 24.01.2021

Ungaria a devenit prima ţară din Uniunea Europeană care a oferit aprobare iniţială pentru utilizarea vaccinurilor produse de AstraZeneca/Universitatea Oxford şi Institutul Gamaleia din Moscova, a declarat şeful de cabinet al prim-ministrului Viktor Organ, potrivit BBC.

Ministrul de externe Peter Szijjarto va călători către Moscova în următoarele zile, unde va finaliza ultimele aspecte ale proceselor de distribuire.

În prezent, autorităţile sanitare din Ungaria se află în Beijing pentru a discuta cu oficialii chinezi asupra aprobării şi distribuirii imediate a unui milion de doze produse de Sinopharm, vaccinul fiind deja folosit în Siberia.

Sinopharm, companie deţinută de statul chinez, a anunţat luna trecută că faza a treia a testelor clinice arată o eficienţă de 79% - sub procentul înregistrat de Pfizer/BioNTech şi Moderna.

Însă premierul ungar a declarat că singurul mod prin care ţara poate satisface cererea de vaccinare, având în vedere ritmul în care sunt livrate dozele Pfizer, este prin finalizarea unui acord cu Rusia şi China.

Până acum au fost vaccinaţi 140.000 de unguri, însă eforturile guvernului de popularizare a vaccinurilor din Rusia şi China au fost criticate extrem de dur de opoziţie.

Scepticismul şi suspiciunea populaţiei poate veni de pe urma regimului comunist care a dominat ţara între 1948 şi 1989.

Mişcarea a fost blamată şi de Uniunea Europeană, care este conştientă că decizia guvernului Orban este doar un alt exemplu de subminare a solidarităţii din cadrul UE.

Conform unui sondaj realizat de Eurobarometer, ungurii sunt unii dintre cei mai sceptici cetăţeni ai Uniunii Europene privind vaccinarea împotriva coronavirusului, de vreme ce doar 49% din populaţie plănuieşte să primească vaccinul.