Bursele mondiale ating maxime recorduri după învestirea noului preşedintele american Joe Biden: FTSE şi DAX s-au majorat cu 0,2% până la 0,4%, însă dolarul a scăzut

Ziarul Financiar 21.01.2021

Bursele mondiale au atins maxime record joi iar dolarul a scăzut, investitorii pariind pe pachetul de stimulare a economiei promis de noul preşedinte american Joe Biden, dar şi pe sprijinul băncilor centrale globale pentru atenuarea daunele economice produse de coronavirus, relatează Reuters.

Indicele bursier britanic FTSE şi cel german DAX s-au majorat cu 0,2% până la 0,4% iar euro s-a majorat în condiţiile în care prima reuniune a Băncii Centrale Europene din acest an nu a adus nicio modificare a politicilor sale de susţinere.

Având în vedere că bursele asiatice au atins noi maxime peste noapte iar Wall Street se află pe o tendinţă de creştere, indicele global MSCI care acoperă aproape 50 de ţări a adăugat 0,3% la sporul său de 76% de la prăbuşirea din martie anul trecut.

Republicanii din Congresul SUA au declarat că sunt dispuşi să colaboreze cu Biden la prioritatea maximă a administraţiei sale, un plan de stimulare fiscală în valoare de 1,9 trilioane de dolari.

Randamentele obligaţiunilor abia au crescut, pieţele concentrându-se acum asupra şedinţei BCE, întrucât banca şi-a menţinut rata dobânzii cheie la -0,5%, aşa cum era de aşteptat, după ce şi-a sporit programul de cumpărare de obligaţiuni de 1,85 trilioane de euro cu 500 de miliarde de euro în decembrie.

Pe pieţele valutare, dolarul a scăzut cu 0,15% faţă de yen, la 103,37, pe fondul aşteptărilor unui impuls Biden şi după ce Banca Japoniei a menţinut politicile neschimbate.

Wall Street este setat să îşi continue avansul tehnologic.

Acţiunile Netflix au crescut cu aproape 17% miercuri, după ce a anunţat că nu ar mai fi nevoită să împrumute miliarde de dolari pentru a-şi finanţa producţiile.

Alphabet, compania care deţine Google, a crescut cu 5,3% şi, împreună cu Facebook, Apple, Amazon.com şi Netflix, (aşa-numitul grup FAANG) a adăugat 262 miliarde de dolari la capitalizarea de piaţă, la 6,15 trilioane de dolari.

Pe pieţele de mărfuri, preţurile petrolului au scăzut după anunţul neaşteptat de creştere a stocurilor de ţiţei din SUA, deşi speranţele unei relansări economice au ţinut sub control pierderile. Petrolul West Texas din SUA a scăzut cu 0,24% la 53,18 dolari pe baril, iar ţiţeiul Brent a scăzut cu 0,16% la 55,99 dolari pe baril.

Metalele industriale, cum ar fi cuprul, nichelul şi minereul de fier, au crescut, în timp ce aurul spot era cu o nuanţăidee mai mic, la 1,866 dolari pe uncie.