Doar 2% din asiguraţii RCA au clauză de decontare directă. ASF vrea obligativitate pentru această clauză. Unele organizaţii avertizează că iniţiativa trebuie completată cu măsuri stricte pentru a se evita transferarea riscurilor financiare către companiile de asigurări bune platnice

Autor: Mircea Nica 22.01.2021

♦ Decontarea directă obligatorie poate schimba comportamentul consumatorilor, care vor fi direct interesaţi să aleagă serviciile asigurătorilor care plătesc la timp despăgubirile ♦ Decontarea directă obligatorie poate scădea preţul RCA, însă doar pentru circa 2,1% dintre asiguraţii RCA, care au deja clauza activă pe poliţe.

Iniţiativa Autorităţii de Supraveghere Fi­nan­ciară (ASF), prin care clauza de decontare di­rec­tă la poliţele RCA ar urma să devină obli­ga­torie, ar trebui completată cu măsuri stricte pen­tru decontarea între companii pentru a nu se trans­fera riscurile financiare către companiile de asi­gurări bune platnice care astfel ar pu­tea fi puse în dificulate în procesul de recu­perare a despăgubirilor de la alţi asigurători.

Achiziţia poliţelor RCA cu decon­ta­re directă, permisă opţional în Româ­nia din 2017, le permite şoferilor pă­gu­biţi să solicite plata despăgubirii pro­priu­lui asigurător RCA şi nu asigu­ră­torului şoferului care a provocat dauna. Asigu­ră­torul care a plătit dauna îşi recuperează apoi pre­ju­diciul de la asigurătorul RCA al şoferului vinovat.