MBank, sucursala din Polonia a Commerzbank, se confruntă cu potenţiale pierderi din cauza creditelor acordate în franci elveţieni

Autor: Mircea Nica 22.01.2021

♦ Michal Sobolewski, analist la BOS Bank: „Scara provizioanelor este mare, deoarece MBank este cel mai implicat creditor în litigiile judiciare. Şi alte bănci îşi vor spori provizioanele, dar scara poate fi mai mică.“

MBank, sucursala din Polonia a Commerz­bank, se confruntă cu potenţiale pierderi din cauza creditelor acordate în franci elveţieni şi a decis să facă provizioane la un nivel record de 118 mil. dolari pentru a acoperi riscurile din creditele ipotecare în valută din ultimele trei luni ale anului 2020, conform Bloomberg.

Această mişcare neaşteptată a băncii poloneze a fost preluată şi de către ING Bank Slaski, sucursala poloneză a ING Bank.

Prin această creştere a provizioanelor, Cezary Stypulkowski, CEO al MBank, susţine că marchează un pas înapoi pentru bancă. El a fost întotdeauna de părere că procesele din partea clienţilor nemulţumiţi nu sunt justificate după ce datoriile lor au crescut din cauza aprecierii francului elveţian împotriva zlotului, potrivit Bloomberg. Cu toate acestea, hotărârea din 2019 pronunţată de instanţa superioară a Uniunii Europene a fost în favoarea debitorilor. Clienţii băncilor au câştigat 95% din procesele cu împrumuturi în valută în trimestrul al patrulea din anul 2019.

Litigiul îndelungat începe să-şi găsească rezolvarea în momentul în care băncile poloneze suferă deja din cauza ratelor dobânzii, care sunt  aproape de zero şi s-ar putea confrunta cu un val de neplăţi din partea companiilor afectate de restricţiile pandemiei. Autoritatea de supraveghere bancară a cerut deja creditorilor să nu plătească dividende cel puţin până la jumătatea anului 2021.

„Scara provizioanelor este mare, deoare­ce MBank este cel mai implicat creditor în litigiile judiciare. Şi alte bănci îşi vor spori provizioanele, dar scara poate fi mai mică“, a declarat Michal Sobolewski, analist la BOS Bank, într-un e-mail, conform Bloomberg.

MBank reprezintă un sfert din toate cazurile de credite în franci elveţieni in­tro­duse de clienţi împotriva creditorilor co­taţi la Varşovia, potrivit calculelor Bloomberg. Provizioanele suplimentare, care au fost anunţate după închiderea pieţei marţi, vor creşte suma totală a amortizărilor la 8% din portofoliul de credite ipotecare în valută de 16,2 mld. zloţi (3,6 mld. euro).

ING Slaski a rezervat circa 250 mil. de zloţi (55 mil. euro) suplimentar pentru creditele ipotecare în valută, ridicând suma provizioanelor la aproximativ 35% din portofoliul său de 930 de milioane de zloţi (204,7 mil. euro). Cu toate acestea, ar fi un punct de reper ambiţios pentru restul industriei.

„În mod surprinzător pentru noi, în ciuda unui portofoliu relativ mic al creditelor în franci elveţieni, ING dă din nou tonul discuţiei privind provizioanele în franci elveţieni“, a declarat joi Kamil Stolarski analistul Santander Bank Polska.

Cu MBank şi ING, precedate de mişcări de la BNP Paribas Bank Polska şi BOS, provizioanele suplimentare pentru împrumuturile în valută din industrie au crescut cu 811 milioane de zloţi (178,5 mil. euro) în ultimul trimestru şi s-ar putea să vină mai multe.

Potrivit analistului Maciej Marcinowski, dacă cel mai mare creditor al ţării, PKO Bank Polski, ar creşte provizioanele la 9% din portofoliul său de împrumuturi în valută, ar pune deoparte 1 mld. de zloţi (220,1 mil. euro) în al patrulea trimestru, în timp ce provizioanele Bank Millennium şi Santander ar trebui să crească cu 550 de mil. de zloţi (121,1 mil. euro) şi respectiv 400 mil. de zloţi (88,1 mil. euro) pentru a acoperi 8% din portofoliile lor.

În timp ce şirul de victorii în instanţă ale debitorilor a îngrozit investitorii şi a declanşat o vânzare a acţiunilor bancare, cazul este încă departe de a fi soluţionat definitiv.

Judecătorii caută îndrumări de la Curtea Supremă a Poloniei în prima hotărâre aşteptată pentru 16 februarie. Instanţa de top din UE a fost, de asemenea, rugată să contribuie.

Autoritatea de supraveghere financiară poloneză a încercat, de asemenea, să soluţioneze disputa cu privire la credite ipotecare  în valoare de 31 mld. de dolari în franci elveţieni. Luna trecută, a propus ca băncile să ofere clienţilor decontări extrajudiciare, în care tratează astfel de împrumuturi ca şi cum ar fi fost exprimate în moneda locală.

Dacă ar fi adoptată, o astfel de soluţie ar obliga băncile să înregistreze pierderi unice semnificative, dar ar putea atenua incertitudinea juridică pe termen lung. Propunerea nu a fost văzută foarte bine de către executivii băncilor, care sunt îngrijoraţi că ar putea să nu ofere suficientă protecţie împotriva proceselor viitoare.

Stolarski din Santander a spus că dispoziţiile ING ar putea fi o încercare de a reflecta propunerea autorităţii de reglementare.

Momentan, autoritatea de supraveghere organizează consultări intense cu băncile interesate de decontări pentru a stabili standarde pentru elaborarea unor astfel de acorduri, potrivit purtătorului său de cuvânt Jacek Barszczewski.