Economia zonei euro se îndreaptă rapid către o nouă recesiune: Ultimele măsuri de carantină pub încrederea privind revenirea economiei sub semnul întrebării

Autor: Eduard Ivanovici 22.01.2021

Economia zonei euro continuă să înregistreze scăderi în luna ianuarie pe măsură ce ultimele măsuri de carantină afectează activitatea business-urilor, potrivit Bloomberg.

Indicele IHS Markit – care monitorizează activitatea sectorului privat – a ajuns la 47,5, sub pragul de 50 care desparte contracţia şi creşterea economică, în condiţiile în care serviciile au scăzut în cel mai rapid ritm din mai 2020 încoace.

Producătorii, spre deosebire de furnizorii de servicii, au simţit mai puţin efectele măsurilor de distanţare socială şi restricţiilor de circulaţie şi rămân relativ optimişti privind următoarele 12 luni, însă vor trebui să se confrunte cu o nouă serie de provocări. Timpul de livrare al furnizorilor a crescut în mod constant, ajungând la maximul ultimilor 23 de ani, iar costurile de producţie au raportat cea mai rapidă creştere din ultimii doi ani.

„Dubla recesiune devine tot mai plauzibilă în zona euro. Încurajările vin de pe urma faptului că impactul va fi mai slab prin comparaţie cu primăvara anului trecut, reflectând rezistenţa sectorului manufacturier, creşterea nivelului de cerere pentru bunurile de export şi reducerea numărului de restricţii”, spune Chris Williamson, chief business economist al IHS Markit.

Între timp, nivelul şomajului din zona euro a scăzut pentru a unsprezecea lună consecutivă, însă au scăzut şi aşteptările mediului de business pentru următoarele 12 luni.

Banca Centrală Europeană (BCE) a declarat recent că pachetul de stimulente, care a fost extins în decembrie, va oferi suficient de mult sprijin pentru a ajuta economia zonei euro în perioada imediat următoare. Astfel, BCE intenţionează să lanseze un program de 1.850 de miliarde de euro până în martie 2022 şi să le ofere posibilitatea băncilor de a obţine finanţări pe termen lung la dobânzi de până la minus 1%.