Ce spune Arafat despre noua tulpină: Nu aduce o boală mai gravă, doar că este mai contagioasă

Autor: Cosmin Pirv 22.01.2021

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat vineri că tulpina nouă de coronavirus, care a fost identificată deja şi în România, nu aduce o simptomatologie mai gravă, ci este mai contagioasă şi aduce un număr mai mare de persoane infectate.

„Decizia este a colegilor de la Ministerul Sănătăţii, INSP, Spitalul Balş, sunt trei instituţii care pot să secvenţieze. Cu cât secvenţiem mai mult, cu cât ştim mai mult care este de fapt tipologia care există în România. Secvenţierea nu are un impact asupra tratamentului sau asupra a ce medicamente prescriem bolnavului sau aşa mai departe. Inclusiv tulpina nouă nu aduce simptome sau nu aduce o boală mai gravă, doar că este mai contagioasă şi aduce un număr mai mare de persoane infectate”, a declarat Raed Arafat.

Întrebat de jurnalişti cât înseamnă în realitate depistarea celor două noi cazuri, şeful DSU a spus că acest lucru se va stabili în urma anchetelor epidemiologice, dar că este posibil ca fiecare caz să fi dus la infectarea altor 2,3 persoane.

„În realitate poate să însemne că fiecare a infectat cel puţin încă 2,3 persoane, posibil, deci depinde cum s-au mişcat, când au venit să se testeze, de când sunt pozitivi, în ce anturaj au umblat, dacă au folosit mijlaoce de transport în comun, dacă au participat la activităţi comune fără să respecte portul măştii. Este foarte relativă treaba şi de aici INSP şi mai degrabă DSP-urile care fac anchetă epidemiologică o să ne spună un caz cam ce contacte a avut ca să intre contactele în carantină”, a mai spus Arafat.

Încă două cazuri cu tulpină SARS-CoV-2 în varianta nouă, B.1.1.7, descrisă în Marea Britanie, cu transmisibilitate crescută, au fost secvenţiate la INBI „Matei Balş”, a informat, vineri, Ministerul Sănătăţii.