Miliardarul ceh Petr Kellner, proprietarul Pro TV, cu o avere estimată la aproape 20 mld. dolari, încearcă să preia controlul unei bănci din Cehia unde CEO este Tomas Spurny, fostul şef al BCR

Autor: Ştefan Stan 23.01.2021

Miliardarul ceh Petr Kellner, proprietarul grupului de investiţii PPF, a lansat o ofertă publică pentru a prelua un pachet de acţiuni de la Moneta Money Bank din Cehia, tranzacţie prin care de fapt îşi vinde propria bancă Air Bank către Moneta. 

Este a doua încercare a miliardarului de a face acest schimb şi a prelua 20% din Moneta Bank contra cash, cu posibilitatea de a majora la 29%. Apoi, miliardarul ar putea să obţină încă 39%, prin vânzarea către Moneta a Air Bank, potrivit Reuters. În total, miliardarul ar putea ajunge la o participaţie de 57% din Moneta Bank.  

Moneta Bank a anunţat că este pregătită să negocieze această tranzacţie, iar managementul băncii îşi va exprima punctul de vedere până pe 29 ianuarie. 

Moneta este a şasea bancă din Cehia, într-o piaţă dominată de grupuri bancare internaţionale. 

Preşedintele board-ului şi CEO al Moneta Bank, un grup care a aparţinut de General Electric, este Tomas Spurny, fostul CEO al BCR, fiind artizanul restructurării băncii. 

Kellner este cel mai bogat din Cehia, cu o avere netă de 19,6 mld. dolari. 

Petr Kellner a cumpărat anul în 2019/ 2020 Pro TV, principalul canal de televiziune din România, într-o tranzacţie prin care a preluat de la americanii de al AT&T grupul CME, principalul acţionar al PRO TV. 

Kellner a avut mai multe afaceri în România în ultimii 15 de ani, la un moment dat deţinuse şi 20% din Romexterra Bank, iar acum deţine două clădiri de bioruri din apropierea Guvernului: Metropolis şi Crystal Tower.