9 din 10 contacţi ai persoanelor cu tulpină nouă de SARS-CoV-2, pozitivi la testare

Autor: Laura Buciu 23.01.2021

Nouă din 10 persoane testate, contacţi ai unuia dintre pacienţii depistaţi cu noua tulpină SARS-CoV-2, varianta B.1.1.7 cu originea în Marea Britanie, au fost depistate pozitiv la testul RT-PCR, informează, sâmbătă, Ministerul Sănătăţii. Pacientul testat iniţial lucrează într-o şcoală din Capitală.

Centrul Naţional pentru Controlul şi Supravegherea Bolilor Transmisibile (CNSCBT) a transmis Ministerului Sănătăţii rezultatele anchetei epidemiologice în cazul unuia dintre pacienţii depistaţi cu noua tulpină SARS-CoV-2.

Pacientul lucrează la o şcoală din Bucureşti.

În cadrul unităţii de învăţământ au fost confirmate cu infecţia SARS-CoV-2 un număr de patru persoane (un caz confirmat pe data de 14 ianuarie şi 3 cazuri în data de 18 ianuarie).

Potrivit MS, în 22 ianuarie au fost testate la INBI „Matei Balş” 10 persoane (cele patru confirmate şi şase contacţi direcţi ai acestora).

„Dintre cele 10 persoane testate, un număr de 9 au fost pozitive la testul RT-PCR. Confirmarea se va face prin secvenţiere în următoarele zile. Persoanele depistate pozitiv sunt fără istoric de călătorie în străinătate”, transmite MS.

Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti a luat mai multe măsuri. Una dintre măsuri vizează şcoala unde lucrează cei depistaţi pozitiv: aceasta a fost închisă iar în data de 25 ianuarie se va realiza dezinfecţie generală, inclusiv nebulizare.

De asemenea, au fost luate măsurile de izolare/carantinare pentru cazuri / contacţii cazurilor.

„Având în vedere contagiozitatea ridicată a noii tulpini, îndemnul nostru este pentru prudenţă. Numărul cazurilor este în creştere în foarte multe ţări europene şi riscul unui nou val al pandemiei este mare şi pentru ţara noastră. Orice măsuri de relaxare, inclusiv redeschiderea şcolilor, pot fi puse în pericol de câteva focare precum cel din şcoala bucureşteană", a declarat Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii.

Ministerul Sănătăţii reaminteşte importanţa respectării măsurilor de prevenţie: purtarea corectă a măştii de protecţie, evitarea zonelor aglomerate, distanţarea fizică şi igiena mâinilor, realizarea testelor COVID-19 şi raportarea celor pozitive pentru persoanele care prezintă simptome (febră, tuse uscată, oboseală, mialgii).

Evaluarea riscului general asociat cu răspândirea noilor tulpini în comunitate a fost crescut de Centrul European de Prevenire şi Control a Bolilor (ECDC) în urmă cu două zile la ridicat / foarte ridicat.