Business MAGAZIN. Naţiunea Americană este atât de divizată şi polarizată încât pâinea poate să ajungă să fie un lux. ”Banii puşi de-o parte nu mai există. Dacă nu putem acoperi chiria şi mâncarea vom începe să rămânem datori. Mi-e frică de ce se va întâmpla. Nu avem unde să mergem dacă nu putem trăi aici”

Autor: Bogdan Cojocaru 24.01.2021

Într-o naţiune americană divizată în profunzime, pandemia a adâncit şi mai mult inegalităţie sociale şi economice. Iar inegalităţile, alături de rasism şi polarizare, erodează democraţia, pericolul fiind ştirbirea acesteia, după cum o arată atacurile asupra Capitoliului de la Washington, clădirea care adăposteşte legislativul SUA. Bloomberg a făcut o incursiune în profunzimea inechităţilor economice cu un reportaj intitulat „Economia divizată a naţiunii: cozile la pâine vs. cei care-şi permit să-şi facă pâine acasă”.

Economia este poporul. Alături de cei 19 milioane de oameni infectaţi şi peste 330.000 de persoane ucise de pandemia de Covid-19 în SUA, mai sunt milioane ale căror vieţi au fost întoarse pe dos de colapsul economic provocat de aceasta. Cine ia la pas străzile din partea de est a Clevelandului, se conectează la un grup de Facebook care îi ajută pe cei rămaşi fără loc de muncă să obţină beneficii de şomaj sau discută la telefon cu membrii clasei muncitoare din mediul rural care de curând au devenit dependenţi de ajutoare alimentare va da peste o economie care iese din criză mai dezechilibrată decât era.

Oamenii din clasa de mijloc se chinuie să-şi asigure hrană, adăpost şi un venit decent. În acelaşi timp, alţii se bucură de creşterea preţurilor locuinţelor, de noi modele de muncă şi de plăcerea coacerii pâinii. Aceasta este America în pandemie – iar cei ce urmează sunt personaje care îi spun povestea.

Donna Swangler este obişnuită să-i ajute pe ceilalţi în timpul sărbătorilor. În pandemie, acest lucru înseamnă administrarea unui grup pe Facebook cu mai mult de 19.000 de întreprinzători şi muncitori de ocazie, mulţi dintre ei încercând să navigheze prin sistemul ajutoarelor de şomaj. De asemenea, înseamnă că îşi are propriile griji în legătură cu plata chiriei şi facturilor.

Citiţi articolul integral pe Business Magazin.ro