Cine este Adrian Gheorghe, noul şef al CNAS, care are pe mână un buget de peste 40 mld. lei

Autori: Ramona Cornea , Georgiana Mihalache 25.01.2021

♦ Decizia de revocare din funcţie a Adelei Cojan şi de a îl numi pe Adrian Gheorghe a venit la propunerea  ministrului sănătăţii Vlad Voiculescu ♦ Adrian Gheorghe a fost consilier al lui Vlad Voiculescu în 2016, în primul mandat de ministru al sănătăţii.

Premierul Florin Cîţu a revocat-o pe Adela Cojan din funcţia de preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi l-a numit pe Adrian Gheorghe în această poziţie, una dintre cele mai importante funcţii din sistemul public din România. Decizia de revocare din functie a Adelei Cojan şi de numire a lui Adrian Gheorghe a venit la propunerea  ministrului sănătăţii Vlad Voiculescu.

„Având în vedere propunerea formulată de ministrul sănătăţii (...) din 20 ianuarie 2021, înregistrată la Secretariatul General al Guvernului din 21 ianuarie 2021, prim-ministrul emite prezenta decizie”, conform deciziei publicate joi seară în Monitorul Oficial, semnată de premierul Florin Cîţu. Adrian Gheorghe are 35 de ani, este economist senior în domeniul sănătăţii la Imperial College London, are un doctorat la Universitatea din Birmingham şi a lucrat ca economist în sănătate la Oxford Policy Management, o firmă de consultanţă în dezvoltarea internaţională, conform profilului său de LinkedIn.

De altfel, Adrian Gheorghe a mai făcut parte din echipa lui Vlad Voiculescu de la Ministerul Sănătăţii în 2016, în timpul guvernului Cioloş.  În ultimii trei ani, au fost şapte numiri la şefia CNAS. În noiembrie 2017 a venit Laurenţiu Mihai, în ianuarie 2018 a fost numit Răzvan Vulcănescu, în ianuarie 2019 a venit Adriana Cotel, în iunie 2019 Răzvan Vulcănescu, în iulie 2019 Vasile Ciurchea, în noiembrie 2019 Adela Cojan, iar în ianuarie 2021 şefia CNAS i-a fost dată lui Adrian Gheorghe. Adela Cojan a venit la şefia CNAS din sistemul privat, fiind director executiv la spitalul privat Polisano, deţinut de MedLife, începând din 2012 până în 2019, când a fost numită în fruntea Casei.  

De asemenea, şi Victor Costache, fost ministru al sănăţii, a lucrat ca medic la spitalul preluat de MedLife în Sibiu (Polisano). Răzvan Vulcănescu a deţinut funcţia pe termen scurt, având, de obicei, interimatul până la numirea unei alte conduceri, asigurând practic perioada de tranziţie. La şefia CNAS au fost multe numiri controversate, printre care cea a lui Laurenţiu Mihai, şeful unei asociaţii a producătorilor de medicamente, care a stat doar o lună la conducerea celei mai importante instituţii de stat din domeniul medicamentului. Ulterior, de numele Adrianei Cotel a fost legat cel al lui Darius Vâlcov, un politician acuzat de fapte de corupţie. Vasile Ciurchea este un alt fost şef al CNAS acuzat pentru un prejudiciu de peste 16 milioane de euro, într-un dosar care vizează contractele sistemului informatic al Casei.