Finanţe personale. Astăzi Fondul Proprietatea aniversează 10 ani de la listarea la bursa românească: randament de 366%

Autor: Liviu Popescu 25.01.2021

Pe 25 ianuarie 2011 la bursa de la Bucureşti ajungea Fondul Proprietatea (simbol bursier FP), după o perioadă de trei ani în care Fondul s-a tranzacţionat pe piaţa gri, adică a anunţurilor de mică publicitate.

Tranzacţiile derulate pe piaţa gri cu acţiunile FP s-au ridicat la circa 600 mil. euro, permiţând astfel intrarea în ac­ţio­nariat a fondurilor străine, care în momentul listării deţineau circa 20% din capitalul social, dar şi a oamenilor politici.

Prima şedinţă de tranzacţionare era încheiată la preţul de 0,6495 lei pe acţiune, fiind peste preţul din piaţa gri de 0,52 lei pe unitate la acel moment, ceea ce îi oferea Fondului o valoare de piaţă de 8,94 mld. lei, arată datele agregate de ZF. Ulterior, în 2015 Fondul s-a listat şi la Londra.

La 10 ani de la prima tranzacţie cu acţiuni FP la bursa românească, un investitor are un randament de 366% cu tot cu dividendele reinvestite în acţiuni FP, iar dacă alegea să “plece acasă” cu dividende, atunci randamentul ar fi fost de 221%, arată calculele din platforma Bloomberg.