Fondul Proprietatea s-a clasat între 2011 şi 2020 pe locul întâi în topul celor mai tranzacţionate acţiuni la BVB şi pe locul cinci in clasamentul celor mai mari companii cotate

Autor: Roxana Rosu 25.01.2021

Fondul Proprietatea s-a clasat între 2011 şi 2020 pe locul întâi în topul celor mai tranzacţionate acţiuni la BVB şi pe locul cinci in clasamentul celor mai mari companii cotate la BVB, reprezentând aproape 7% din capitalizarea totală a pieţei, potrivit unui comunicat al companiei cu ocazia împlinirii a 10 ani pe piaţa locală.

”Accelerarea schimbărilor pozitive în rândul companiilor din portofoliul Fondului a deblocat o valoare semnificativă în ultimul deceniu. A fost o experienţă plină de satisfacţii, în care echipa a inovat, a deschis drumuri noi şi a contribuit semnificativ la progresul pieţei de capital locale. Privim viitorul cu entuziasm, optimism şi încrederea că vom înregistra în continuare reuşite în România.”, a declarat Johan Meyer, CEO Franklin Templeton Investments Romania şi Manager de Portofoliu Fondul Proprietatea.

Tranzacţiile efectuate de Fond au reprezentat 40% (1,1 miliarde dolari) din valoarea totală a tranzacţiilor speciale şi au inclus: plasamentul privat accelerat Transgaz (2013), plasamentul privat accelerat Transelectrica (2014), plasamentele private accelerate Romgaz (2014, 2015, 2016), plasamentele private accelerate Petrom (2013, 2016, 2017, 2020) şi plasamentul privat accelerat Conpet (2014).

Un sfert din tranzacţiile cu acţiuni de la BVB au fost realizate cu acţiuni FP în perioada 2011-2020, iar volumul tranzacţiilor a reprezentat 35% din volumul total de acţiuni tranzacţionate pe BVB.

În ultimii ani, Fondul a atras peste 1,8 miliarde de dolari sub forma de noi investiţii străine de portofoliu în România şi a introdus noi instrumente pe bursa locală: programe de răscumpărare de acţiuni (2011), oferte publice de răscumpărare (2013) şi oferte de plasamente private accelerate (2013), care ulterior au devenit populare printre emitenţii locali.

De asemenea, a încheiat jumătate dintre tranzacţiile speciale (cum ar fi listările publice initiale, listările publice secundare şi plasamentele private accelerate) executate pe BVB în perioada 2012 - 2020.

Planurile de viitor ale FP includ susţinerea listării companiilor de stat la BVB, contribuind la proces cu o parte din acţiunile pe care le deţine în companiile candidate la IPO-uri, cum ar fi Hidroelectrica.

”Listările aşteptate din partea Guvernului României, sprijinite de Fondul Proprietatea, pot fi un catalizator imens pentru atragerea mai multor investitori în România, contribuind la îmbunătăţirea guvernanţei corporative şi transparenţei. Aceasta este soluţia necesară pentru deblocarea pe deplin a potenţialului pieţei de capital din România şi obţinerea promovării la statutul de piaţă emergentă de către MSCI, ajutând, în acelaşi timp, la procesul de redresare a ţării după impactul pandemiei”.

FP a generat în ultimii 10 ani o rentabilitate totală pentru acţionari de peste 350% în lei şi 128% pentru GDR-uri, în timp ce performanţa cumulată a VAN a fost de 141,7%. În acelaşi timp, a distribuit către acţionari 3,7 miliarde dolari (13,8 miliarde RON) şi a finalizat unsprezece programe de răscumpărare.