Claudiu Năsui, ministrul Economiei, la aniversarea de 10 ani a FP la bursă: Trebuie să luăm toate măsurile de debirocratizare, inclusiv simplificarea declaraţiei unice. Vrem să gândim un mod integrat de a concentra facilităţi fiscale pentru investitori

Autor: Tibi Oprea 25.01.2021

Claudiu Năsui, ministrul Economiei, a declarat luni dimineaţă în cadrul unui eveniment organizat la bursa de la Bucureşti cu ocazia a 10 ani de la listarea Fondului Proprietatea, că noua guvernare vrea simplificarea declaraţiei unice privind impozitul pe venit, dar şi concentrarea de facilităţi fiscale pentru investitorii de la bursă.

“Noi am avut în campanie mai multe măsuri de debirocratizare despre care am vorbit şi trebuie să le luăm pe toate, inclusiv aceasta cu declaraţia unică, simplificarea ei, lucrurile acestea ţin mai mult de Ministerul Finanţelor decât de Ministerul Economiei, dar desigur ele au un impact şi asupra economiei, deci o să fim acolo ca să fim un vârf de lance şi pentru aceste modificări. Avem chiar un secretar de stat care aşteptăm să fie numit care va fi dedicat problemelor de debirocratizare. În ceea ce priveşte scutirile de taxe pentru investitorii de la bursă şi alte lucruri asemenea, trebuie să gândim un mod integrat de a concentra aceste facilităţi fiscale, noi am spus mai degrabă pe muncă, deci este un subiect care rămâne deschis. Ce ne dorim este să lăsăm mai mulţi bani în economie, lucru pe care statul ar trebui să îl facă în criză, dar banii aceştia să plece de la bază spre top şi lucrul acesta credem că poate fi făcut prin măsurile pe care le-am mai anunţat. Absolut deloc nu urmează o modificare acum pentru declaraţiile care au fost puse, este vorba de simplificarea ei pe viitor şi evident cu un proces foarte transparent şi predictibil. Procesul acesta va fi făcut mai ales la nivelul Finanţelor, care se ocupă de partea aceasta de fiscalitate”, a spus Claudiu Năsui.

Ce a mai declarat Claudiu Năsui în cadrul evenimentului:

Astăzi cred că este o zi despre istorie, dar nu este o istorie doar a Fondului Proprietatea sau a Bursei, ci o istorie mai mult a ţării noastre, o istorie care nu a început nici acum 10 ani şi nici în 2005 când a fost înfiinţat fondul, ci care a început acum aproape 70 de ani când Guvernul comunist de la acea vreme a naţionalizat cu o brutalitate imensă averi şi proprietăţi ale oamenilor. Fondul Proprietatea a fost înfiinţat pentru a despăgubi aceşti oameni, pentru a le da înapoi ce le-a fost luat abuziv, şi de aceea şi numele este foarte important şi sugestiv, pentru că proprietatea este elementul central care a lipsit economiei planificate central şi proprietatea este ceea ce s-a schimbat odată cu decembrie 1889 în momentul în care a fost trecut chiar prin constituţie că suntem o economie de piaţă. Desigur, mai sunt multe lucruri de făcut pentru a fi într-adevăr o economie de piaţă, mai mult decât am fost în ultimii 30 de ani. Cred în continuare că suntem o economie de piaţă foarte îngreunată de foarte mulţi factori, mai ales care vin din zona aceasta a noastră, a zonei politice din păcate. Dar motivul pentru sunt aici este să vă spun şi mesajul că lucrurile nu vor mai fi aşa, cel puţin nu cu acest nou Guvern. Acest nou Guvern este îndreptat către modernizarea economiei, către aceste principii călăuzitoare care sunt înscrise şi în constituţie – economie de piaţă, concurenţă, libertate economică şi mai ales fundamentul acesta foarte corect al proprietăţii. Bursa până la urmă este un loc în care se tranzacţionează proprietatea asupra companiilor, asupra acţiunilor. Cred că bursa este un punct central al oricărei economii de piaţă şi un simbol al cum merge economia unei ţări. Nu este singurul, dar este probabil printre cele mai importante ale sale. Nu toate companiile sunt listate la bursă, nici măcar nu au vocaţia sa fie toate listate la bursă, Ministerul Economiei se ocupă mai mult cu acelea care nu sunt listate, cu IMM-urile, cu oamenii care sunt antreprenori, cu cei care nu sunt încă antreprenori, dar care îşi doresc să fie într-o bună zi. Misiunea noastră este să le facem viaţa cât mai uşoară şi să le punem acel covor roşu pentru ca şi ei să devină o poveste de succes care într-o bună zi să se listeze la bursă şi să atragă investitori. Bursa şi economia de piaţă face ceea ce făcea înainte organul planificator central. Înainte nu era o bursă care să direcţioneze economia, nu erau investitori care să parieze cu proprii lor bani sau cu banii celor care i-au încredinţat.

Cred că în totuşi scurtul timp de când există Fondul Proprietatea, a fost un element destul de benefic inclusiv pentru companiile care au rămas majoritare de stat prin acest acţionariat activist, care nu stă departe de treburile interne ale companiei şi aşteaptă doar să se întâmple lucruri, să primească dividende sau să se răscumpere acţiuni, ci intervine. Acest acţionariat activista a adus foarte multă transparenţă în companii şi cred eu că a împiedicat foarte multe lucruri care ţin de zona de corupţie tocmai pentru că era acolo un ochi privat care să spună nu şi ca să fie un câine de pază. Ministerul Economiei nu cred că are vocaţia să fie un conducător al economiei, nu cred că asta ar trebui să facă un politician care îşi riscă proprii bani, cred că conducătorii economiei sunt cei care investesc, care muncesc şi care îşi riscă propria lor avuţie în economie.

Unul dintre pilonii esenţiali ai reformelor pe care le-am desfăşurat anii trecuţi, legi pe care am putu să le promulgăm prin Parlament, este debirocratizarea. Sunt deja opt legi de debirocratizare şi ne dorim ca relaţia, nu doar pentru IMM-uri sau pentru mici investitori, dar şi pentru bursă şi pentru toată lumea, să fie cât mai uşoară în interacţiunea cu statul, mai ales pe partea fiscală, pe partea de raportări, dar nu numai. Cred că trebuie să folosim această enormă putere a bursei pentru a transparentiza şi a eficientiza companiile care mai sunt de stat şi care de multe ori vezi că sunt cam acelaşi peste tot. Chiar şi cele care exploatează monopoluri şi sunt profitabile poate pot face mult mai bine dacă ar avea genul acesta de acţionariat activist pe care bursa şi Fondul Proprietatea sunt sigur că îl pot aduce.