Bogaţii şi-au recuperat pierderile din pandemie în doar nouă luni, dar săracilor ar putea să le ia chiar şi 10 ani

Autor: Alex Ciutacu 25.01.2021

Cei mai bogaţi 1.000 de oameni de pe planetă şi-au recuperat pierderile generate de pandemia de Covid-19 în doar nouă luni, însă oamenilor săraci ar putea să le ia chiar şi 10 ani să îşi revină, estimează organizaţia globală de caritate Oxfam, citată de CNBC.

Într-un raport intitlulat „Virusul Inegalităţii”, Oxfam notează că „cei mai bogaţi 10 oameni din lume au înregistrat o creştere totală a averilor de circa 500 de miliarde de dolari de când a început pandemia – mai mult decât suficient pentru a-şi permite să cumpere vaccinuri pentru întreaga populaţie a planetei şi să se asigure că nimeni nu pică în sărăcie extremă din cauza pandemiei”.

În acelaşi timp, pandemia a declaşnat „cea mai gravă criză a locurilor de muncă din ultimii 90 de ani, cu sute de milioane de locuri de oameni care au rămas fără loc de muncă sau care muncesc mult mai puţine ore decât înainte”, notează raportul.

Femeile şi minorităţile etnice au fost cel mai grav afectate de pandemie, conform Oxfam.

„Femeile şi grupurile marginalizate pe criterii rasiale sau etnice resimt cel mai dur impactul crizei. În cazul lor există o probabilitate mai mare de a pica în sărăcie extremă, de a muri de foame sau de a fi nu mai avea acces la servicii medicale”, a notat Gabriela Bucher, directorul executiv al Oxfam International, în cadrul raportului.

Ea a subliniat că averile miliardarilor şi-au revenit pe măsură ce bursele şi-au revenit, în ciuda unei recesiuni adânci în economia reală. Averea totală a miliardarilor a ajuns la 11.950 de miliarde de dolari în decembrie 2020, adică echivalentul eforturilor totale a guvernelor din ţările G-20 pentru revenire.

Când pandemia a lovit Europa şi SUA în primăvara anului 2020, pieţele globale de acţiuni s-au prăbuşit, pe măsură ce restricţiile au fost impuse. Însă, au existat creşteri spectaculoase de atunci, iar bursele au atins noi recorduri, încurajate de stimuli fiscali şi monetari fără precedent puşi pe masă de guvernele şi băncile centrale din întreaga lume pentru a atenua impactul crizei sanitare.