Proiect european de 90 mil. lei pentru revitalizarea zonei centrale a municipiului Constanţa

Autor: Laurentiu Cotu 25.01.2021

Primăria Constanţa a accesat un proiect european de 90 mil. lei (18,5 mil. euro), finanţat prin Regio - Programul Operaţional Regional 2014 - 2020, Axa prioritară 4: ’’Sprijinirea Dezvoltarii Urbane Durabile’’, pentru revitalizarea zonei centrale a municipiului. Spaţiul public urban va fi reconfigurat pentru a creşte atractivitatea deplasărilor pietonale şi cu bicicleta, potrivit unui comunicat de presă al primăriei Constanţa.

Potrivit proiectului, strada Ştefan cel Mare se va transforma într-o esplanadă modernă, zona pietonală va fi reabilitată şi extinsă pe o suprafaţă de aproximativ 15.800 mp. Fântânile arteziene vor deveni atracţia principală a acestei zone, care va fi îmbogăţită cu peste 5.000 mp de spaţiu verde. Se va amenaja mobilier urban inteligent prevăzut cu bănci, spaţii de şedere, rasteluri de biciclete, cişmele şi se vor monta sisteme de informare cu mesaje variabile.

Pentru creşterea siguranţei cetăţenilor, va fi instalat un sistem de supraveghere video. Iluminatul public va fi modernizat, se va realiza o canalizaţie unică subterană pentru comunicaţii şi reţea electrică de iluminat. Investiţiile includ şi modernizarea pasajului pietonal. Lucrările vor începe în perioada imediat următoare şi vor dura 18 luni. Achiziţia de execuţie a lucrărilor este în derulare, iar pentru serviciul de dirigenţie de şantier urmează să fie semnat contractul de prestări servicii, se mai arată în comunicatul primăriei Constanţa.