Celebrul FORUM ECONOMIC MONDIAL de la DAVOS ia în discuţie impactul economic şi social al pandemiei, care ar putea duce la proteste sociale, fragmentare politică şi tensiune geopolitică: Avem în faţă un an crucial pentru reclădirea încrederii şi pentru o cooperare mondială

Autor: Catalina Apostoiu 25.01.2021

Aceasta este de obicei perioada din an când oraşul elveţian Davos se trezeşte la viaţă odată cu sosirea elitelor mondiale pentru reuniunea anuală a Forumului Economic Mondial (WEF). În acest an, însă, din cauza crizei generate de pandemie summitul s-a mutat online, scrie Deutsche Welle.

Peste 2.000 de lideri vor participa la discuţiile reunite sub tema „Un an crucial pentru reclădirea încrederii“. 25 de şefi de stat şi guvern vor aborda necesitatea urgentă pentru cooperare mondială, iar 600 de directori de companii din întreaga lume vor reprezenta sectorul privat în 140 de sesiuni. Prezenţi vor fi de asemenea lideri ai societăţii civile, reprezentanţi ai lumii artei şi culturii, cât şi ai tinerilor.

Preşedintele chinez Xi Jinping, cancelarul german Angela Merkel, preşedintele francez Emmanuel Macron, premierul japonez Yoshihide Suga şi omologul său indian Narendra Modi se vor număra printre participanţii la conferinţa virtuală care are loc în perioada 25-29 ianuarie.

Vor participa de asemenea comisarul European Ursula von der Leyen, preşedinta Băncii Centrale Europene Christine Lagarde şi şefa FMI Kristalina Georgieva. Preşedintele rus Vladimir Putin s-ar putea număra la rândul său printre participanţi, potrivit agenţiei ruse Interfax, scrie Reuters. Putin n-a mai fost prezent la summit din 2009.

Evenimentul anual cu o vechime de peste 50 de ani se va desfăşura în acest an în contextul celei mai dramatice crize economice din istoria recentă, criză care a lăsat milioane de oameni fără un loc de muncă şi a adâncit inegalităţile, notează Deutsche Welle.

Un sondaj anual privind riscurile publicat recent de Forumul Economic Mondial avertizează că impactul economic şi social al pandemiei ar putea duce la „proteste sociale, fragmentare politică şi tensiuni geopolitice“.

Avem nevoie de o redresare economică care să fie „mai rezistentă, mai inclusivă şi mai sustenabilă“, a declarat fondatorul WEF Klaus Schwab în faţa reporterilor.

Reclădirea încrederii şi întărirea cooperării globale sunt vitale în generarea de soluţii inovatoare şi îndrăzneţe pentru stăvilirea pandemiei şi asigurarea unei redresări robuste, a adăugat acesta. „Această reuniune unică va fi o oportunitate pentru lideri de a-şi expune viziunea şi discuta cele mai importante probleme ale vremurilor noastre, cum ar fi nevoia accelerării creării de locuri de muncă şi protejarea mediului“.

Unii critici arată însă că în trecut discuţiile de la Davos despre schimbare nu au dus la prea multe schimbări concrete, scrie Quartz. „Speranţa în acest an este că amploarea urgenţei va face într-un final schimbările radicale inevitabile“, potrivit lui Jonathan Michie, profesor la University of Oxford.

Participanţii vor avea ocazia să se întâlnească faţă în faţă la ediţia pe care WEF o va organiza în Singapore în perioada 13-16 mai.