Deutsche Bank a demarat o anchetă privind angajamentul băncii cu un număr limitat de clienţi

Autor: Mircea Nica 26.01.2021

Deutsche Bank a început o anchetă în legătură cu angajamentul cu unii clienţi după ce Financial Times a raportat că creditorul german investiga vânzarea unor produse bancare de investiţii, conform Reuters. 

„Am iniţiat o investigaţie în legătură cu angajamentul nostru cu un număr limitat de clienţi. Nu putem comenta detaliile anchetei până când aceasta nu este finalizată“, a declarat un purtător de cuvânt al Deutsche Bank într-o declaraţie prin e-mail. Financial Times a raportat că banca a verificat dacă personalul său a vândut în mod greşit produse bancare de investiţii sofisticate către clienţi, încălcând regulile Uniunii Europene şi apoi a colaborat cu persoane din cadrul acestor companii pentru a împărţi profiturile.

Ancheta internă a fost declanşată după reclamaţiile clienţilor, anul trecut, a raportat ziarul, adăugând că ancheta s-a concentrat iniţial pe biroul băncii din Spania, care vinde instrumente derivate, swap şi alte produse financiare. Un audit a constatat că banca a clasificat în mod greşit firmele client în conformitate cu normele Directivei privind pieţele europene pentru instrumente financiare (Mifid), care impun băncilor să-şi separe clienţii prin niveluri de sofisticare financiară, potrivit FT. 

Surse au declarat FT că banca este de părere că unii dintre angajaţii săi au vândut cu bună ştiinţă produse necorespunzătoare sau nepotrivite clienţilor care ar fi putut să nu înţeleagă şi să-şi asume riscul pe care şi-l asumau cu aceste poziţii. Ancheta, numită Project Teal, analizează, de asemenea, acuzaţiile că ar fi existat o colaborare între angajaţii băncii germane şi personalul de la unii dintre clienţii care au cumpărat produsele necorespunzătoare.

Domeniul anchetei a fost ulterior extins la restul Europei, dar se credea că doar clienţii din Spania şi Portugalia au fost afectaţi, a declarat o sursă pentru FT. Banca va trebui să facă în curând dezvăluiri finale către autorităţile de reglementare, a spus FT, adăugând că autorităţile de reglementare primare ale băncii, BaFin şi Banca Centrală Europeană, au fost informate.