Dragoş Damian, CEO al producătorului de medicamente Terapia Cluj: CNAS ne va percepe taxă clawback pentru tabletele Favipiravir pentru COVID. Nu e nicio mirare că nu sunt fabrici noi în România

Autor: Georgiana Mihalache 26.01.2021

♦ Terapia Cluj a adus aproape 3 mil. tablete de Favipiravir, o substanţă folosită în tratamentul pacienţilor cu forme uşoare şi medii de COVID-19 ♦ Tabletele au fost importate de la firma mamă Sun Pharma, care deţine producătorul local.

Dragoş Damian, CEO al producătorului de medicamente Terapia Cluj, critică taxa clawback impusă de Casa Naţională de Asigurări pentru medicamentele folosite în cazul COVID-19, printre care şi tabletele de Favipiravir, folosite în cazul pacienţilor cu forme medii şi uşoare ale virusului.

Şeful companiei spune că a adus medicamentele la preţ de producător, fiind fabricate în cadrul com­paniei Sun Phar­ma, care deţine fa­brica locală, iar au­tori­tăţile impun o taxă clawback de 20%, fiind medica­mente generice de im­port. ZF a solicitat reacţia CNAS cu privire la medicamentele folosite pentru bolnavii cu COVID, însă nu a primit un răspuns până la închiderea ediţiei.